ZETApress

hírportál

Költözik a Roosevelt tér

A főváros vezetése támaszkodik az Akadémia szellemi bázisára és javasolja, hogy az MTA vegyen részt fővárosi szakpolitikai kérdések kidolgozásában ? hangzott el az Akadémia elnöke és a főpolgármester megbeszélésén.

A találkozón az MTA elnöke indítványozta a Roosevelt tér elnevezésének Széchenyi térre történő változtatását. A főpolgármester az indítványt támogatólag terjeszti a fővárosi közgyűlés elé. Az MTA elnöke hivatalában fogadta Tarlós István főpolgármestert. A találkozón Pálinkás József annak a reményének adott hangot, hogy a főváros első emberének tevékenységét a közösség bizalmát erősítő eredmények kísérik majd és intézményeik együttműködését illetően is új fejezetet nyithatnak.

A megbeszélésen Pálinkás József utalt arra, hogy Budapest közéletében az elmúlt húsz évben a Magyar Tudományos Akadémia alig volt jelen. A főváros szinte semmilyen kérdésben nem kívánt támaszkodni az Akadémia szellemi bázisára, az intézmény nagy jelentőségű hazai és nemzetközi eseményein Budapest vezetői szinte soha nem jelentek meg. A kiemelkedő tudósokat és tudománypolitikai döntéshozókat Budapestre hívó rendezvények idején a főváros korábban semmilyen módon nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a tudománydiplomácia nemcsak országimázs-formáló eszközként hatékony, hanem kiváló alkalom Budapest nemzetközi megjelenítésére is.

Tarlós István egyetértve az elnök megállapításaival kifejtette, hogy a főváros új vezetése támogatni kívánja az Akadémia tudománydiplomáciai törekvéseit, amelyeket szeretnének felhasználni Budapest mint tudományos és kulturális központ hatékonyabb bemutatására. A felek egyetértettek abban is, hogy a november 16-a és 19-e között megrendezendő Budapesti Tudományos Világfórum (World Sciense Forum Budapest) kiváló alkalom lehet a fenti összefogásra. A főpolgármester együttműködési megállapodás kidolgozására tett javaslatot a főváros és a legnagyobb társadalmi közbizalomnak örvendő intézmény, az MTA között, amelynek keretében az Akadémia közreműködik fővárosi szakpolitikai kérdések kidolgozásában.

A találkozón az MTA elnöke a főpolgármester támogatását kérve indítványozta a Roosevelt tér elnevezésének Széchenyi térre történő változtatását. Pálinkás József azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a volt amerikai elnök semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai ? az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajó állomás ? találhatóak.

A főpolgármester és az Akadémia elnöke egyetértettek abban is, hogy az egykori amerikai elnökről egy vele összefüggésbe hozható másik közterületet célszerű elnevezni. A helyi önkormányzatokról szóló törvény vonatkozó pontjának értelmében a névváltoztatás a fővárosi önkormányzat feladat-és hatáskörébe tartozik. A főpolgármester ígéretet tett arra, hogy az indítványt támogatólag terjeszti a fővárosi közgyűlés elé ? tudatta az MTA Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!