ZETApress

hírportál

Borbarangolás Badacsonyban

Február második hetében badacsonyi sajtó tájékoztatóra és kóstolóra invitált a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, azzal a céllal, hogy a nap folyamán ? a borászokkal közösen ? pincéről pincére bemutatják az összes helyszínt, így nyújtva ízelítőt a táj és bor szépségéből és egyúttal ez a kis túra a Borbarangolás programsorozat beharangozója lenne.

A programban résztvevő pincészetek: Borbarátok Étterem&Borház, Borbély Családi Pincészet, Csanádi Pincészet, Güns Pince, Istvándy Pincészet, Laposa Pincészet, Léránt Pince, Málik Zoltán Pincészete, Muskátli Vendéglő, Németh Pince, Sabar Borház, Sipos Borház, Szabó Családi Pince, Szeremley Birtok ? Szent Orbán Borház&Étterem, Válibor és Villa Tolnay.

Azon a februári reggelen, meglepően kellemes időben indultunk Budapestről Badacsonyba transzfer buszunkkal mintegy 40 fős újságíró, fotós és turisztikai szakemberrel a fedélzeten. Lapunkat a fotókat készítő Lantai József képviselte.

A Borkalauzt lapozgatva csábító meghatározásra találtam: Kedves Borbarát, fedezd fel a Badacsonyi Borvidék titkait! Természet és Ember harmóniája ez a táj, hazája már évtizedek óta szőlőnek és bornak, amelyben a régiek szerint a kialakult vulkánok tüze ég tovább. Igen, ez itt a Vulkánok Völgye, ahol a talaj és a napfény, a tó víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő Emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé. És valóban, a nagybetűs Emberek táj és szőlő iránti szeretetét, ragaszkodását személyesen is megtapasztalhattuk.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a borászok által kezdeményezett Borbarangolás rendezvénysorozat azzal a céllal, hogy télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen Badacsony és környéke. A 2007 tavasza óta turisztikai desztináció menedzsment (röviden TDM) szervezetként működő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jelenleg négy önkormányzattal (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Szigliget) együttműködve példaértékű eredményeket tudott elérni a turizmusfejlesztés területén.

A 170 tagot számláló Egyesület egyik fő célkitűzése az elő-és utószezoni vendégforgalom élénkítése ? mondta Nagy Miklós, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke. ? Ennek jegyében indítottuk el 2007-ben a Borbarangolás rendezvénysorozatot. Tagjaink összefogásával februártól folyamatosan nyitva tartó pincék és éttermek, s természetesen a szálláshelyek is várják a kedves borszerető látogatókat Badacsonyban, Badacsonytördemicen, Ábrahámhegyen és Szigligeten. A nyitva tartó pincék és vendéglők heti turnusokban váltják egymást, szombat esténként pedig az éppen soros borosgazda ínyenc borvacsorával várja a vendégeket. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szállásadói ezen időszak alatt ?Kettőt fizet, hármat kap? akciós ajánlattal kedveskednek a vendégeknek.

Az egyesületi tagok és támogatók példaértékű összefogásának köszönhetően 2009 nyarán elindulhatott a Badacsonyi Régiójáró. A Pünkösdtől szeptember közepéig Badacsonyból a Szent György hegyre, Szigligetre, Salföldre és Ábrahámhegyre menetrend szerint közlekedő Régiójáró busz igénybevételével a vendégek fáradtság nélkül, kockázatmentesen járhatják végig a régió nevezetességeit és kóstolhatják meg a borvidék zamatos borait. A buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, aki bemutatja a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát. A busz elő- és utószezonban hétvégente, főszezonban naponta közlekedik.

A Badacsony Régióban az agroturizmus fejlődésével egyre több kistermelő kínál különleges bio- és organikus termékeket, melyeket vasárnaponként Káptalantótiban az őstermelői piacon kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a kedves vendégek. Badacsony nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek, hanem a sportokat kedvelő, aktív turistáknak is páratlan lehetőségeket biztosít. Az ?Óriások Földjén? a csodálatos természeti adottságok mellett, kerékpározók, teljesítmény túrázók, nordic walking kedvelők egész évben szervezett túrákon vehetnek részt.

Évről évre nő a minőségi szolgáltatást igénylő turisták száma, akiket kiváló, vulkanikus borokkal, helyi specialitásokat nyújtó éttermekkel, új szálláshelyekkel vár Badacsony és környéke. A badacsonyi borászok szombatonként 18.00 órától mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé. További titkokat az étkekről, zenéről, nyitva tartásról, szállásról, vendégek szállításáról a résztvevő pincészetektől lehet megkaparintani.

Az egyik fotón olvasható a februárban kezdődött és május végéig tartó Borbarangolás programja, részletesebben pedig weboldalukon tájékozódhatunk. Eddig a turisztikai tényekről írtam, de legközelebb a kíváncsiságot kielégítve az írás elején említett pincelátogatásról és kóstolásról is valamint a borokról is felelevenítem emlékeimet. Előlegként csak annyit, hogy két csoportra osztva 4-4 pincét volt módunk meglátogatni. A borok kifogástalanok, mindenkinek ajánlom, hogy nézze át a listát, válassza ki a számára kedvező időpontot és irány a Badacsony!

1 hozzászólás

  1. Kedves József! Köszönjük a remek cikket! Badacsonyi üdvözlettel: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület