ZETApress

hírportál

Parkosít a biztosító

A társasházak felének nincs biztosítása. Most parkosításra és balesetvédelemre is lehet pályázni ? tudtuk meg a Generali Biztosítótól.

A téli hónapokban sok épület tetőszerkezetében okozott kárt a hó, de sokszor a tűzeseteket és a viharokat is megsínylik a társasházak közös épületrészei. Míg Magyarországon a lakásokat közel 70 százalékban biztosítják tulajdonosaik, addig a társasházak közel felének nincs biztosítása. Pedig az egyéni lakásbiztosítások csak részlegesen fedezik a közös tulajdonú épületrészekben keletkezett károkat.

A Generali Biztosító húszezer társasház közös tulajdonát biztosítja, 2010-ben több mint százezer lakóközösség számára közel ötmilliárd forint kártérítést fizetett ki. A biztosítónál a társasházak most lakókörnyezetük megszépítésére és kármegelőzési beruházásokra is pályázhatnak. Legutóbb a híradásokból ismert újpesti paneltűz esetében állapított meg közel négymillió forintos kártérítést a Generali biztosító a 14 lakást és több közös helyiséget érintő tűzeset pusztítása nyomán. Itt számos olyan sérülés keletkezett az épületben, amelyeket nem fedezett volna a lakók egyéni lakásbiztosítása.

Fontos tudni, hogy az egyénileg kötött, lakásokra megkötött biztosítások többnyire csak részlegesen terjednek ki a közös tulajdonú épületrészekre a tulajdoni hányadok megoszlása alapján. ? Egy tetőszerkezetet ért viharkár esetén a kártérítés a lakások biztosítottságának arányában jár. Ha tehát a tetőjavítási költség egymillió forint, és az épületben lévő lakásoknak csak 60 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, akkor a kártérítés is csupán 600 ezer forint lehet. Ha azonban a ház többlakásos épületbiztosítással rendelkezik, a kártérítés teljes egészében fedezi a felmerült költségeket ? hangsúlyozza Hajas Gábor, a Generali biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A piacvezető Generalinál ma 660 ezer lakás ? húszezer lakóközösség ? rendelkezik többlakásos épületbiztosítással, ezek közül a legnagyobb az óbudai, ?Faluház? néven ismert panelóriás. A több mint 30 éves, 884 lakásból álló 15 lépcsőházas társasház Budapest legnagyobb lakóháza, amelynek 42 ezer négyzetméterén több ezren élnek. Egy ilyen épületben egy vihar, a gázvezeték sérülése vagy egy eltörött főnyomócső rengeteg ember életét keserítheti meg és adhat okot vitára. Ha a lakóknak egyenként van lakásbiztosításuk, akkor esetenként 4-5 biztosítóval kell felvenni a kapcsolatot és a náluk biztosított lakások arányában kell kérni a kártérítést. Ebben az esetben számolni kell azzal is, hogy egyes lakások nincsenek sehol biztosítva, és az ezekre eső kártérítést csak a közös költségből tudja a ház fedezni, ami jelentős problémákat okozhat a pénzügyi helyzetében.

A társasházi piacon vezető Generali biztosító adatai szerint a társasházakban a károk kétharmada gondatlanságból vagy kivitelezési hibákból eredő beázás miatt következik be, darabszámban ezt követik az üvegtörés miatt érkező bejelentések és a 2010-ben nagy számban előforduló természeti katasztrófák okozta károk. A biztosítóhoz a tavalyi évben 104 ezer kárbejelentés érkezett a társasházaktól, a kifizetések pedig csaknem 5 milliárd forintra rúgtak.

A Generali hosszú évek óta piacvezető a társasház biztosítások terén. Nem véletlenül, hiszen az alapszolgáltatáson túl olyan extrákkal érdemeltük ki a lakóközösségek bizalmát, mint például a rongálások elleni védelem, a felvonó biztosítása, vagy a Mestervonal 24 szolgáltatás, amely azonnali segítséget nyújt, ha csőtörés, beázás történik, vagy éppen egy ablak törik be. Emellett jogvédelem-biztosítást is kínálunk, a lakóközösségek számára, a közös képviselők védelmére pedig szakmai felelősségbiztosítást dolgoztunk ki ? mondta Hajas Gábor.

Társasházi lakóépületek biztosításának fontos eleme a felelősségbiztosítás is, gondoljunk csak az elhanyagolt, nem megfelelően karbantartott tetőszerkezet miatt a parkoló autóra eső tetőcserép vagy a rossz takarítás következtében elcsúszó és lábát törő postás esetére, mely kártérítések szintén a lakóközösségre hárulnának felelősségbiztosítás hiányában. Ráadásul komplett épületbiztosítás esetén a lakóknak csak a saját ingóságaikat kell biztosítaniuk.

További lehetőség, hogy az új építésű lakóparkok biztosítását ki lehet terjeszteni a ?hagyományos? kockázatokon kívül az épületek körül telepített dísznövények, padok, világítótestek, játszótéri gyermekjátékok, antenna-, erősítőrendszerek, szeméttárolók, kaputelefonok, elektromos kapumozgató rendszerek rongálásának kockázataira. Új szolgáltatás a felvonók géptörés biztosítása, illetve a tulajdonosok által használt garázsban tárolt gépjárművek biztosítása.

A Generali a szerződésben vállalt szolgáltatásokon túl most pályázatot is indít a társasház biztosítással rendelkezőknek a lakókörnyezetük megszépítésére. A társasházanként 50 ezer forint értékű támogatásokat olyan mini-beruházásokra lehet felhasználni, amelyek megszépítik a társasházak szűkebb környezetét: virág- és faültetésre, parkosításra, közösségi és kerti játékok vásárlására fordíthatják mindazok, akik a Generalinál ?Házőrző? többlakásos épületbiztosítással rendelkeznek.

A biztosító nagy gondot fordít a kármegelőzésre is, ezért idén is támogatja az öngondoskodó kármegelőzési törekvéseket: minden 12 vagy több lakásos lakóközösségnek, amely ?Házőrző? többlakásos épületbiztosítást köt, egy ötvenezer forintértékű bont ajánl fel, amelyet különböző kármegelőzési munkák finanszírozására lehet felhasználni. Ilyen például a lépcsőházi korlát cseréje, a tetőszigetelés felújítása, a villámhárító rendszer kiépítése, felújítása, vagy a tűzjelző rendszer kiépítése. További részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!