ZETApress

hírportál

Akadémiai borok

A bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kereste az MTA elnöke által felkért, hivatásos borászokból és borkedvelő tudósokból álló zsűri a Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén ? tudtuk meg a sajtó-nyilvános eredményhirdetésen.

Az immár harmadik éve megrendezett megmérettetésben idén hat kategóriában nyerhették el a legjobb borászok a Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011 elismerő címet. Az aranyérmesek borait néhány hete a VII. Akadémiai Bál vendégei is kortyolhatták.

Az Akadémia elnöke oklevéllel ismerte el az első három helyezett kiválóságát a díjátadón. A tavaly elindított kezdeményezéssel az MTA választott borai a legszebb magyar borászhagyományok hiteles képviselőivé válhatnak, és bármely nemzetközi megmérettetésen kiválóan megállják helyüket.

A Magyar Tudományos Akadémia a tudomány mellett az ízes hazai kultúra, a nemes gondolatok és alkotások megalapozója és támogatója is. A Magyar Bor Akadémia küldetése a magyar bor ügyének szolgálata, hírnevének öregbítése. A két intézmény összefogásával megvalósult Akadémiai Borverseny hozzájárul a hazai gasztronómia felemelkedéséhez és méltó módja a magyar bor megünneplésének az Európai Unió Magyar Elnökségének félévében, hiszen az idelátogató európaiak a tudományos kérdések megvitatásával párhuzamosan ízlelhetik meg a különleges magyar borokat.

A nemes versengésben a győztes mindenekelőtt a magyar bor ügye, és minden résztvevő borászat, pincészet hozzájárult a magyar bor hírnevének elterjesztéséhez, amelyben az MTA kulcsszerepet vállal.

Idén valamivel kevesebb borászat jelentkezett a Magyar Tudományos Akadémia Bora versenyre, ám a kiváló minőségű nedűk nehéz helyzetbe hozták az ítészeket. Évjáratfüggő kategóriának bizonyultak a 2010-es rozék, amelyek ? főként a tavalyi év időjárási viszontagságai miatt ? halványabb arcukat mutatták. Nagyon erős mezőnyben éles verseny alakult ki a felső kategóriás vörös borok és édes borok és pincészeteik között.

A minősített borversenyek szabályzatának megfelelően vak-kóstolással, 100-as pontrendszerben zajlott a bírálat, elemezve a színt, a tisztaságot, az íz-anyagokat és az összbenyomást. Az első körből 10 bor jutott a döntőbe, ahol újabb megmérettetés után alakult ki a végső helyezés. A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 összecsapás nyerteseit hat kategóriában választották ki kihirdetése után.

Szóljon hozzá!