ZETApress

hírportál

Táncsics Akadémia szombattól

A Táncsics Alapítvány által létrehozott politikai-közéleti képzés, a Táncsics Akadémia február 19-én az első előadásokkal elindul útjára. Nagy örömünkre elfogadta felkérésünket és előadást tart Romsics Ignác történészprofesszor is ? tudtuk meg igazgatójuktól, Sebián-Petrovszki Lászlótól.

További tanáraink: Agárdi Péter, Andor László, Bajnai Gordon, Bánfalvi István, Bodnár Zoltán, Böcskei Balázs, Filippov Gábor, Keszthelyi András, Mózer Péter, Ripp Zoltán, Somody Bernadette, Szabó Máté Dániel, Tabajdi Csaba, Tordai Csaba, Vasali Zoltán.

Az első napon a politikaelmélet előadáson szó lesz a baloldalon az elmúlt évtizedekben zajlott ideológiai változásokról; a kormányzati működés című tárgyunk bemutatja az államszervezet felépítésének politikai aspektusait, a közigazgatás és a politika kapcsolatát, a közigazgatási jog fontosabb elemeit; valamint a hallgatók dupla órán ismerkedhetnek a közgazdasági gondolkozás és gazdaságpolitika alapjaival.

A Táncsics Akadémiára január 3-a és 30-a között jelentkezhettek a közélet és politikai iránt érdeklődő, 18 és 35 év közötti fiatalok. A jelentkezések száma minden várakozást felülmúlt, több mint 400 fiatal keresett meg bennünket. Ők először egy online közéleti tesztet töltöttek ki, majd a legjobb eredményt elért 100 főt hívtuk meg egy személyes beszélgetésre. Közülük választottuk ki az első évfolyamra bejutott 31 főt.

A fenti számok mutatják, hogy a baloldalon óriási igény van arra, hogy szervezett keretek között összegyűljünk, és előadásokat hallgassunk meg közéleti témákban, illetve beszélgessünk az ország állapotáról. Ezt az igényt felismerve, valamint a képzésre be nem jutott jelentkezők számára a Táncsics Alapítvány 2011 tavaszán az Akadémia elindítása mellett egy külön előadássorozatot tervez, amely a Táncsics Szabadegyetem nevet fogja viselni.

Szabadegyetemünkön neves értelmiségiek, szakemberek, közéleti személyiségek a minket körülvevő világban tapasztalható közéleti jelenségekről rendszeresen tartanak 90 perces előadásokat. A Táncsics Szabadegyetem nyitott fórum lesz, igazi találkozó- és vitaközpont. Az előadássorozatról hamarosan további információk érhetők el az Akadémia weboldalán.

Szóljon hozzá!