ZETApress

hírportál

Fények gyúltak a Szigeten

Tarlós István főpolgármester tegnap délután 5 órakor a Duna-parti Danubius Grand Hotel Ybl-különtermében sajtótájékoztatón adta át a margitszigeti futókör LED-es parkvilágítását, mely a fővárosi közvilágítás részévé vált.

Az ünnepélyes felkapcsolás időpontjában futóverseny indult, és az 1-3. helyezettnek a díjakat Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport elnök-asszonya adta át. Addigra már megérkezett a múlt szombati MSÚSZ közgyűlésről kiutasított ál-újságírónők egyike is a potyavacsora reményében. Sajnálom szegényt, hogy csak ilyenkor tud csak jóllakni, s erre szorul a létfenntartásához!

Az áramszolgáltatónál két éve kezdődtek meg az ún. LED-es (light emitting diode = világító dióda) világítással kapcsolatos kutatások. Előbb Miskolcon, majd Piliscsabán szereltek fel LED-es lámpatesteket üzemviteli tapasztalat szerzés céljából. Ezen korszerű eszköz a hagyományos fényforrásokhoz képest jelentős (akár 75%-os) energia megtakarítást tesznek lehetővé.

A felszerelést követően elvégezték a villamos és világítástechnikai méréseket, melyek alapján értékeltük a felszerelt lámpatesteket. A mérések és üzemviteli tapasztalatokkal segítették a hazai gyártókat a termékfejlesztésben. A közelmúltban jelentős lépéseket tettek a kutatás területén is, a Budapesti Műszaki Egyetem vezette konzorciummal aláírásra került egy három éves LED-es kutatás-fejlesztési program.

A kutatás-fejlesztés mellett fontos szerepet szánnak az üzemviteli tapasztalatoknak is, ennek érdekében a Társaságcsoport területén 2010-ben a Margitszigeti futópálya LED-es világítását valósítottak meg, 2011-ben pedig az ÉMÁSZ területen tervezik LED-es mintakörzet kialakítást. A berendezés üzemeltetését a Főváros és az ELMŰ közös leányvállalat, a BDK Kft. végzi, mely a teljes budapesti dísz- és közvilágítást üzemelteti.

A LED-es parkvilágítás

A margitszigeti futókör korábban csak részlegesen volt megvilágítva. A jelenlegi kivitelezés során a még hiányzó szakaszok megvilágítására került sor. A futókör világítás kiviteli tervei már korábban elkészültek 70W-os nátrium fényforrással szerelt parkvilágító lámpatestekkel és acél kandeláberekkel a kivitelezésre azonban hiányoztak a források.

A Margitsziget adottságait figyelembe véve született döntés arról, hogy a világítást LED-es berendezésekkel oldják meg. A LED-es parkvilágítás létesítésével a későbbi üzemeltetés problémáit (nehéz megközelítés, gépkocsival történő javítás nehézségei) igyekeztek megelőzni, felhasználva a LED-es technológia által nyújtott előnyöket, (minimális üzemeltetési és karbantartási igény).

A tervek átdolgozása után került sor a LED-es parkvilágítás megvalósítására. A kivitelezést az SAG Hungária Kft. szakemberei végezték, mintegy 2700 méter közvilágítási kábel fektetésével és 72 db világító oszlop telepítésével. A beruházás bekerülési költsége 43,5 millió forint + ÁFA volt.

A termék kiválasztásánál fontos szempont volt a világítástechnikai szakmai háttér, a garanciális feltételek és az esetleges alkatrész utánpótlás biztosítása. A különböző szempontokat figyelembe véve egy tőkeerős, hazai gyártó a HOFEKA Kft Korintosz LED termékére esett a választásunk. A lámpaoszlopban található LED-es optika tavaly Magyar Termék Nagydíj elismerésben részesült.

Az eredetileg tervezett 70W-os nátrium lámpatestek helyett 18W-nyi LED beépítésével készült el a világítás az energia megtakarítást célozva, tudatában annak, hogy ez megvilágítás szint tekintetében csak csekély mértékben marad el az eredetileg tervezettől. Az új fővárosi vezetésben megértő és támogató partnert találtak az energiatakarékosság ügyéhez. A projekt megvalósításával a főváros sportot kedvelő polgárainak kívántak kedveskedni úgy, hogy az energiatakarékos megoldással egyben a környezettudatosságra történő neveléshez is hozzájáruljanak.

Szóljon hozzá!