ZETApress

hírportál

Árvízveszély Gemencen

Folyamatosan dolgoznak a Gemenc Zrt. szakemberei az árvízzel veszélyeztetett vadállomány védelmében. Felfüggesztette az erdőgazdaság a Gemenci Erdei Vasúton a személyszállítást ? tudatta Baricz Árpád beszédíró.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szakemberei az áradó Duna miatt folyamatosan védik a vadállományt, a faanyagot és a Gemenci Erdei Vasutat. Az erdészek már több napja a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltik fel, a múlt szombaton leállították a kisvasút személyszállítását, hogy a kitermelt faanyagot minél nagyobb kapacitással tudják a védett rakodókra menekíteni, valamint figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani Európa legnagyobb ártéri erdejének megvédése érdekében.

A Gemenc Zrt. szakemberei már folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészletekben található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal, hogy az áradás elöl menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést. A következő napokban az állatok által elfogyasztott takarmányt rendszeresen pótolják.

Az erdőgazdaság területén tervszerűen folyik a kitermelt faanyag mentése az ártéri területekről. Mindemellett az időhiány miatt el nem szállítható faanyagot koszorúzás és lekötés segítségével helyezik védelem alá. A Duna várhatóan csütörtökön tetőzik a gemenci erdőben, ahol elönti az erdei vasút jelentős pályaszakaszait, ezért a Gemenc Zrt. már leállította a Gemenci Erdei Vasúton a személyszállítást.

A Gemenc Zrt. szakemberei folyamatos megfigyelés alatt tartják a területet és amennyiben szükséges nagyobb erőt is tudnak mozgósítani az árhullám károkozásának elhárítása céljából. Az erdőgazdaság felhívja mindenki figyelmét ? miközben megköszöni az aggódó érdeklődést ?, hogy az árvízzel borított területek környékén és a körtöltéseken ne érdeklődjenek személyesen, mert a vadállománynak nyugalomra van szüksége. El kell kerülni, hogy a jelenlévő emberek miatt az állatok ne merjenek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gemenci menetrend | ZETApress

Szóljon hozzá!