ZETApress

hírportál

Nyílt nap Szegeden

Kitárultak az egyetem kapui a tegnapi nyílt napon. Összevont egyetemi nyílt nappal várták a középiskolás diákokat és tanáraikat a József Attila Tanulmányi és Információs Központban, melyen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) valamennyi kara képviseltette magát.

Csütörtök reggel 9 órakor prof. Dr. Rácz Béla rektorhelyettes köszöntötte az érdeklődőket a hatodik alkalommal meghirdetett rendezvény nyitányaként. ? 30 ezer hallgató, 8 és fél ezer közalkalmazott, közel kétezer oktató, 60 milliárd forintos költségvetés ? sorolta a rektorhelyettes az univerzitás paramétereit, valamint felemlegette a sanghaji egyetemi rangsort, melyben a világ 500 legjobb felsőoktatási intézményei között szerepel az egyetem. ? Igazi minőséget szolgáltató intézmény az SZTE, ahol a lehetőségek szinte korlátlanok ? összegzett Rácz doktor, említve az egyetem nagy arányú ipari kapcsolatait, melyek révén a hallgatók már a végzés előtt ipari ösztöndíjasként szerezhetnek gyakorlatot.

A megnyitón szólt Dobi János, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója, aki a minőséget hangsúlyozta. Mint elmondta, jóllehet változás alatt van a közoktatás rendszere, ő az emelt-szintű érettségit részesíti előnyben, amely számára garanciát jelent a diákok felkészültségére. A megnyitó után az Országos Felsőoktatási Információs Központ munkatársa ismertette az idei felsőoktatási jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat.

Nagy népszerűségnek örvendett a Mezőgazdasági Kar lézeres lövészete. A karok standjai mellett többek között a Hallgatói Szolgáltató Iroda, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, valamint az SZTE Tehetségpont is információval látta el az érdeklődő diákokat. Ez utóbbi standnál például a leendő hallgatók tájékozódhatnak a Szegedi Tehetség?HÍD (Hallgatók Ígéretes Diákokból) Programról ? középiskolai-egyetemi tehetséggondozó kezdeményezés ?, mely segítségével a diákok többek között ösztöndíjjal és szakkollégiumi tagsággal kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat.

Az Életvezetési Tanácsadó Központ szervezésében a diákok pályaorientációs tanácsadáson vehettek részt, kitölthettek egy képzési orientációs tesztet, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat standjánál pedig a diákéletről tájékozódhattak. Az Idegen-nyelvi Kommunikációs Intézet képviselőinél a tanulók a nyelvtanulási lehetőségekről szerezhettek információkat. A rendezvényre közel 1700-an regisztráltak, de minden évben meghaladja a regisztráltak számát a ténylegesen érdeklődők száma.

A központ előadótermeiben az egyes karok képviselői háromnegyed órás előadásokon mutatták be képzéseiket. 15 óráig várták az érdeklődőket, a rendezvény zárásaként csütörtök délután adták át a Szegedi Tehetség?HÍD Program okleveleit.

Szóljon hozzá!