ZETApress

hírportál

Mikulás a Parkban

Mikulásvonat indult délelőtt a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. A 16 kocsiból álló zsúfolt nosztalgiaszerelvényt gőzmozdony vontatta. A sok-sok gyermek azért vonatozott, hogy személyesen is találkozzon a Mikulással.

Nem csak ez a vonat, hanem egy korszerű Deseiro is szállított fiatalokat. Az SOS Gyermekfalu száz lakóját látták vendégül nevelőszüleikkel együtt. Nekik a MÁV-START adta a jegyet, míg a többieknek mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk a vonatozásért, a parkba és a programra való belépésért. Odabenn a meleg fűtőházban a Bóbita Együttes szórakoztatta az apróságokat, majd a Mikulás is megérkezett. Rénszarvas vontatta szán helyett kamionja pótkocsijában várta a gyerekeket, akik le is fényképeztethették vele magukat.

A műsor után hajtányozhattak és lóvasutazhattak a gyerekek, de ezekre újabb jegyeket kellett váltani. A lóvasút csak különleges esetekben közlekedik, mert a lovat bérlik hozzá. A nyolcszáz méteres pályát oda-vissza teszi meg az egyes fogat. Két ló nem férne el egymás mellett a síneken, egymás elé fogva viszont a két ló visszafogása lenne nehéz a fordulókban.

Az Indóház Magazin is jelen volt az eseményen, s bemutatták a magyar normál nyomtávú vontatójárművek többségének históriáját bemutató eprezentatív albumukat, a Magyarország mozdonyai című kötetet. Az album szerzői mindhárom vontatási nem meghatározó, ismert és népszerű sorozatát bemutatják, az egyes fejezeteket felvezető történeti áttekintés pedig a részletesen nem taglalt járműveket is méltatja. Egy-egy sorozatról számos, jobbára publikálatlan, a korabeli és a jelenkori állapotokat is bemutató felvételt tesznek benne közzé.

Szóljon hozzá!