ZETApress

hírportál

Nem teljesültek a célok

A Szent Korona Testület ma ülésezett Sólyom László államfő ? úgy is, mint a testület elnöke ? vezetésével. Jelen volt tagként Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály alkotmánybírósági elnök, Lomnici Zoltán Legfelsőbb bírósági elnök és Vizi E. Szilveszter akadémia elnök, valamint meghívottként Hiller István oktatási és kulturális miniszter, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A Testület ülésén a korábbi évekhez hasonlóan ismét napirenden volt a Szent Koronát és a koronázási ékszereket érintő jogszabályok és szabályzatok felülvizsgálatának szükségessége. A kormány tavalyi, november 20-i határozata alapján a kulturális és az igazságügyi miniszternek ez év március 31-ig felül kellett volna vizsgálni a Szent Koronára és a hozzá tartozó jelvényekre vonatkozó hatályos jogszabályokat, és szükség esetén intézkedési javaslatokat tenni a kormánynak. A Testület Hiller miniszter rövid beszámolója alapján megállapította, hogy a kormányhatározatban, illetve a Szent Korona Testület tavalyi ülésén hozott határozatban foglalt célok nem teljesültek.

A Testület most a miniszterelnök útján ismételten felkérte az oktatási és kulturális, valamint az igazságügyért felelős minisztereket, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársával együttműködve jövő év március végéig készítsenek összeállítást a Szent Koronára és a koronázási ékszerekre vonatkozó érvényben lévő szabályokból. Ez alapján a Testület a következő ülésén áttekintheti, milyen területeken van szükség a jogszabályok és egyéb rendelkezések felülvizsgálatára.

A Testület a tavaly decemberi ülésén döntött egy szakértői-tudományos bizottság felállításáról, amely a Szent Koronával és koronázási ékszerekkel kapcsolatos szakmai kérdésekben segítené a Szent Korona Testület munkáját. A bizottság összetételére Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke tett előterjesztést. A Testület mai döntése alapján a bizottság tagjai lesznek: Marosi Ernő (MTA), a bizottság elnöke, Lovag Zsuzsanna (az Iparművészeti Múzeum korábbi főigazgatója), Takács Imre (az Iparművészeti Múzeum későbbi főigazgatója), Varga Péter ötvös-restaurátor (Iparművészeti Múzeum), Tóth Endre és Kiss Etele (Magyar Művészeti Múzeum), Járó Márta vegyész (Magyar Nemzeti Múzeum). A bizottság tagjait a Testület határozata alapján a köztársasági elnök fogja felkérni.

Szóljon hozzá!