ZETApress

hírportál

Segít az Akadémia

Az MTA segítségét kérte a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoport vizsgálja a baleset következményeit az iszaptól elárasztott Devecser-környéki gátszakadás területén ? tudatták sajtósaik.

A kormány várja a szakértői jelentés eredményét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez.

Az ajkai timföldgyár tárolójából a Veszprém megyei Devecserre hétfő délután lezúduló vörösiszap házakat és utcákat öntött el. A halálos áldozatokat is követelő rendkívüli helyzetben Bakondi György főigazgató kérése nyomán Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett. Az Akadémia az intézmény honlapján folyamatos tájékoztatást ad a fejleményekről.

A katasztrófavédelem szakembereinek kíséretében a helyszínre érkező tudósokból és kutatókból álló szakértői csapat feladata, hogy vizsgálja a baleset hatását az élővilágra, a talajra, valamint felmérje, hogy a rendkívüli helyzet milyen azonnali intézkedéseket követel. A kormány számára készített elemzésüket a tudósoknak még ma el kell juttatniuk a döntéshozókhoz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Az MTA Kolontáron | ZETApress

Szóljon hozzá!