ZETApress

hírportál

Csillagszóró Hadművelet

Több biztonsága lesz az ünnepek idején annak, aki vásárol és annak, aki dolgozik. Nehezebb karácsonyra számíthatnak idén a csalók, és biztonságosabb ünnepekre az emberek – ez a célja a kormány év végi célzott akciósorozatának, amely a karácsony és szilveszter közötti időszakban elszaporodó visszaéléseket hivatott érdemben visszaszorítani. A Csillagszóró Hadművelet néven soha nem látott méretű összehangolt akciósorozatban hét szervezet több mint ötezer szakembere, ellenőre vesz részt mostantól 2008. első hetéig. Ez mintegy negyvenezer ellenőrzést jelent országszerte, tudtuk meg a kormányszóvivői tájékoztatón.

Ne tévesszen meg senkit a leleplezett visszaélések nagy száma: nem az élelmiszerhamisítók lettek többen, hanem az elmúlt másfél-két évben jelentősen javult a felderítések eredményessége. A kormányzat biztosította a hatékony ellenőrzéshez szükséges jogszabályi környezetet és megerősítette az ellenőrző hatóságokat. Miközben nő a feltárt visszaélések, törvénysértések száma, aközben remélhetőleg ? éppen az ellenőrzések és a bírságok elrettentő hatásának eredményeképpen ? évről évre csökkenni fog a fogyasztók kárára valóságosan elkövetett szabálysértéseké.

A piacok, vendéglátóhelyek és kereskedők fokozott ellenőrzése, a fogyasztók érdekeinek kőkemény védelme és érvényesítése: szerves része a kormány fair play programjának; annak a programnak, amelynek célja rendet tenni legfontosabb közös ügyeinkben, felszámolni a hétköznapok szabálytalanságait.

Tekintettel arra, hogy az emberek többsége ? arányaiban ? karácsony és szilveszter időszakában vásárolja a legtöbb élelmiszert és a legkülönfélébb ajándékcikkeket, a vásárlók kiszolgáltatottsága is ilyenkor a legnagyobb a csalókkal, a rossz minőségű, vagy veszélyes árut forgalmazó kereskedőkkel, élelmiszer-hamisító bandákkal, bóvliárusokkal szemben.

Ugyanakkor természetesen az év végi megnövekedett forgalom túloldalán, a szolgáltatást nyújtó, kereskedelemmel, vendéglátással foglalkozó vállalkozások dolgozói esetében is több állami figyelemre van szükség. Ilyenkor ugyanis még gyakoribb a feketefoglalkoztatás, a munkaidő önkényes kezelése, a túlóráztatásra, illetve a szabadnapokra vonatkozó szabályok felrúgása.

A 189-es kék számon és a december elején elinduló honlapon tájékozódhatunk a Csillagszóró Hadművelet részleteiről. A kormány a tisztességes többség: a fogyasztók és a karácsony-szilveszteri időszakban is megfeszített tempóban dolgozó emberek pártján áll. Minket, a mi jogainkat és érdekeinket véd hadműveletük!

Szóljon hozzá!