ZETApress

hírportál

Bringázz és vonatozz munkába!

A MÁV-START Zrt. is csatlakozott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Kerékpárosklub közös szervezésében meghirdetett Bringázz a munkába! ? kampány őszi fordulójához ? tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A személyszállító vasúttársaság különböző kedvezményekkel és nyereményekkel hívja fel utasai figyelmét arra, hogy a kerékpáros és a vasúti közlekedés összekapcsolása jelentősen hozzájárulhat a növekvő autósforgalom káros környezeti hatásainak csökkentéséhez.

Mától október 22-ig kedvezményes kerékpár havibérlet váltható, így a 15 km-re szóló bérlet áráért most bármilyen távolságra szállíthatják az utasok kerékpárjaikat. A szeptember 25-26-i, október 2-3-i, október 9-10-i és az október 16-17-i hétvégéken a második kerékpárjegy ingyenes, ha két kerékpáros együtt utazik. A kedvezmény a felsorolt hétvégeken szombat 0 órától vasárnap 24 óráig vehető igénybe.

Az őszi vasúti kilométergyűjtő verseny nyereménye az adventi időszakban, Bécsbe felhasználható, két személyre szóló másodosztályú menettérti jegy. Ehhez a vonaton történő kerékpárszállítást kell regisztrálni a weblapon található közlekedési naplóban.

Kerékpárok a vonatokon

A személyszállító vasúttársaságnál 2006-ban egy hosszú távú fejlesztési program indult el, amelynek célja, hogy minden személyszállító vonaton biztosítható legyen az utasok számára a kényelmes, kiszámítható kerékpár szállítási lehetőség. E célok megvalósítása érdekében ősztől tavaszig egyre több kerékpárszállító kocsi vagy arra alkalmas térrel rendelkező szerelvény közlekedik az ország több vonalán. 2010-ben a program folytatódott: öt darab poggyászteres kocsit alakítottak át kerékpárszállító kocsivá.

Ennek során egy-egy kocsiba 28 kerékpárakasztó kampót, valamint 10 lehajtható ülést építettek be a MÁV szakemberei. A poggyásztérben kapaszkodó rudak biztosítják a biztonságos utazást, ezen kívül egy 8 férőhelyes fülke került kialakításra, amelynek üvegablakán keresztül rálátás nyílik a poggyásztérben elhelyezett kerékpárokra.

Kerékpár szállítására akkor is van lehetőség, ha a vonaton nincs külön kerékpárszállító kocsi vagy arra kialakított tér. Ekkor azokban a 2. osztályú kocsikban szállítható kerékpár, amelyek közvetlenül a vonat elején vagy a végén találhatók. Az utasok kényelme érdekében a kerékpárjegy elővételben is megvásárolható az ország bármely vasútállomásán vagy menetjegyirodájában, így akár 60 nappal előre is tervezhető az utazás.

A kedvezményes kerékpár-szállítási lehetőségekről a személyszállító vasúttársaság honlapján idekattintva találhatók bővebb információk, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat vonalán is, a 06-40/49-49-49 telefonszámon érdeklődhetnek erről a szolgáltatásról.

Szóljon hozzá!