ZETApress

hírportál

Kék Duna a Duna partján

Péntek délután Gönyűn ünnepélyes keretek között átadták a Kék Duna Óvodát. A vendégeket Major Gábor polgármester köszöntötte, majd az Intézményt Hengster Zsuzsanna óvodavezető mutatta be ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az elnyert támogatás összege 85 millió forint volt, melyhez Gönyű Község Önkormányzata a 10%-os önrészesedésen túl még 22 millió forinttal járult hozzá. Pályázatuk célkitűzései megvalósultak!

Először is tartalmában újul meg tevékenységünk, melyet tükröz óvodánk arculatának mottója: Óvoda a természetben, természet az óvodában ? mondta Hengster Zsuzsanna, a Kék Duna Óvoda vezetője. ? A tartalmi célkitűzésekhez európai szintű feltételeket teremtettünk meg: Vállaltuk, a környék valamennyi sajátos nevelésű gyermekeinek nevelését. Ehhez biztosítottuk a teljes akadálymentesítést, új többfunkciós fejlesztőszobát és csoportszobát. Az óvoda egész épületében, helyiségeiben könnyedén közlekedhetnek a mozgásában korlátozott, illetve a gyengén látó gyermekek és felnőttek. A gyermekek fejlesztése érdekében együttműködést kötöttünk a Nyugat-magyarországi Egyetem Neveléstudományi Intézetével.

Célkitűzésünk kettős: egyrészt szakmai tanácsokkal segítik a fejlesztő munkánkat, másrészt tanító – és gyógypedagógia szakos hallgatóknak gyakorlati terepet biztosítunk, egy belga tükörrel ellátott monitorin helyiséggel. A nagyméretű tornaszobát speciális eszközökkel szereltük fel, melyet mind az egészséges, mind a mozgásukban korlátozott gyermekek testi fejlesztését, illetve terápiás foglakozásokat is lehetővé tesznek. Az óvodai programunkban a művészeti nevelés mellett kiemelt szerepet kap a környezettudatos, egészséges életmód. Ezt az épületben biztosítja a megfelelő légtér, az emeletráépítés és a földszinten a Himalája só téglából kialakított só-szoba. Ezzel a programmal szintén kapcsolódtunk az Apáczai Csere János Kar Neveléstudományi Intézetében másfél évtizede elindított Erdőpedagógiai projektjéhez.

A program lényege: a környezetkultúra (óvodakert, hulladékkezelés ? hulladékhasznosítás, komposztálás), az egészségkultúra (falusi porta, táplálkozás, természetpatika, napirend, mozgás, tánc, testi ? lelki önismeret, elcsendesedés), a viselkedéskultúra (jeles napok ? zöld napok, hagyományok ? népszokások ? népi természetismeret ? mesterségek ? természet és művészet). A Kék Duna Óvoda új kertje messzemenően biztosítja a természettel való állandó kapcsolatot. Ezt erősíti az óvoda fekvése a Duna és az erdő között ? mondta el az óvodavezető.

Szóljon hozzá!