ZETApress

hírportál

Gyurcsány otthon maradt

A tudósok hitelesebbek a politikusoknál ? ami nem is baj ?, ettől viszont jóval nagyobb a felelősségük, mondta Draskovits Tibor délelőtt a Parlamentben. A III. Tudományos Világfórum zárónapján jó volt végre magyar szót is hallani a sok angol nyelvű előadás után. Tárca nélküli miniszterünk arról is beszélt, hogy a természeti erőforrások fenntarthatóságáért alakult meg egy nemzetközi testület itt Budapesten, a Fórumon, az ENSZ fennhatósága alatt. Másik jelentős eredmény, hogy Sólyom László államfőnk kezdeményezésére a ?zöld elnökök? találkoztak a nyitónapon.

Mint két napja megírtuk, a német elnök az utolsó percben mondta le a találkozót. Kormányfőnk ma követte a német példát. Előadó lett volna a Kongresszusi teremben, de elküldte maga helyett Draskovitsot és Göncz Kingát. A külügyminiszter csak csendes szemlélője volt az eseményeknek. Akadt azért női politikus is a pulpituson. Szili Katalin házelnök angolul olvasta fel a rövid üdvözlő szövegét.

A záró fogadást is a miniszterelnök adta volna a Vadászteremben, de ott is minisztere helyettesítette a pohárköszöntőn. Igaz addigra már pohár helyett kanál, vagy kés-villa volt a kezekben, mert az elhúzódó délelőtti program után senki sem várt a kínálásra. Addigra a szomszédos Miniszterelnöki Hivatal elől is elment az a kétezer tüntető, aki az öt szakszervezet és számos civil szervezet hívószavára jött tüntetni a kormány megszorító intézkedései ellen.

Levelező űrhajós

Míg mindenki a világfórummal foglalkozott, magyarvonatkozású esemény is történt az Akadémián. Simonyi Károly professzor, második űrhajósunk szerdán megtartotta székfoglalóját. Levelező tag lett, melyről a részletek itt olvashatók.

Szóljon hozzá!