ZETApress

hírportál

Elmaradt a sztrájk

Hiába volt a fenyegetés, az egyhónapos riogatás, hajnalban minden busz és villamos elindult a fővárosban. Pedig mennyire fogadkozott a szakszervezet! Óránként csak egy-egy buszt és villamost akartak elindítani minden vonalon, a metrók közül is csak minden ötödik járt volna. Már ez is több volt az eredetileg ajánlott nulla szolgáltatástól ? vagyis a déli 1 óráig tartó teljes leállástól ?, de aztán mégis mindent elvetett. Egy jármű nem sok, annyi sem áll le ma délig!

Tudták a sofőrök, ha nem fogják meg a kormányt, azzal nem a kormányt, nem az önkormányzatot, még csak nem is a munkáltatót büntetik. Nekünk, utasoknak ártottak volna, s ezt nem merték megtenni. Tudták ők már egy hónapja is, hogy leállásukkal népszerűtlenné tették volna magukat, a tömegharag ellenük fordulna. A bruttó kétszázezres havi jövedelmük ? mely nettóban csak 120 ezer ? így is sokaknak csípi a szemét. Sokan dolgoznak fele ennyiért, s végeznek érte jóval nehezebb munkát.

A beharangozott sztrájkot nem is vették sokan komolyan. A folyamatos műszakban dolgozó munkahelyeken nem is készültek vészforgatókönyvek. Sehol sem készült már eleve úgy a beosztás, hogy a közelben lakó munkaerőt osszák be ma délelőttre, míg a messzebbről bejárók legyenek ma szabadok. A munkahelyeken erre nem is gondoltak, s úgy osztották be a főnökök dolgozóikat, mint egy átlagos munkanapra.

A mai napot csak a taxisok várták. Előre örültek, hogy kaszálhatnak, hogy mindenki ma délelőtt velük utazik. Sztrájk esetén a munkába menők taxiszámláját a BKV-től, vagy a szakszervezettől lehetett volna visszaigényelni attól függően, hogy a bíróság előzetesen jogosnak, vagy jogtalannak ítéli-e a sztrájkot. Mivel már tegnap hajnalra létrejött a megegyezés a jármű- és a munkahelyi vezetők között, a bíróságnak tegnap nem is kellett erről tanácskoznia.

Az elmaradt sztrájk szakszervezeti vezetők vereségét okozta. Este már ketten is közölték, hogy lemondanak tisztségükről. Érezték ők már korábban is hogy valami nem kerek, mégsem keresték a kompromisszumot. Kisebb engedménnyel többre mentek volna, de ezt nem merték megtenni. Makacsságukkal azoknak ártottak, akiken segíteniük kellett volna.

Szóljon hozzá!