ZETApress

hírportál

Segédellenőrök csekkekkel

Azonnali kezdéssel segéd-jegyellenőröket felveszünk. Elvárás: érettségi! Hosszú távú munkalehetőség, korrekt jövedelem ? olvasható egy múlt heti újsághirdetésben. Érdekelt a dolog, ezért felhívtam a megadott telefonszámok egyikét.

A BKV-hez kölcsönözünk munkatársakat, de a részletes tájékoztatásra a Semmelweis utcai irodánkba kell bejönnie ma délelőtt 10 órára. Budapesti lakosokat keresünk tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal ? felelte a kölcsönző cég munkatársa. Mivel már csak 40 percem volt addig, alaposan kellett sietnem.

A IV. emeleti szobában már többen töltötték ki a kérdőívet. Végül 14 álláskereső ? tíz nő és négy férfi ? ült be az eligazításra. Mindannyian már közel járunk a nyugdíjhoz, s olyan is akadt, aki a nyugdíj mellett akart dolgozni. A kölcsönző cég munkatársa elmondta, hogy napi nyolc órás nappali munkára vennének fel két műszakra. A délelőttös műszak fél 6-kor, 6-kor, vagy fél 7-kor, míg a délutáni fél 2-kor, 2-kor, vagy fél 3-kor kezdődik.

Heti öt napot kell dolgozni, s a hétvégi munkanap helyett köznapi szabadnap jár, a vasárnapi munkát pedig 50%-os pótlékkal fizetik. Havonta csak egy szabad vasárnapot kell biztosítani, így lehet, hogy hármon is benn kell lenni, de ez az 50%-os pótlékok miatt megéri. A fizetés havi 85 ezer forint bruttó, plusz havi hatezer forint cafeteria.

A hatezer forintot csak BKV-bérlet vásárlására lehet fordítani. Mivel a havi bérlet ára 9400 forint, így a munkavállaló havi 3400-at fizet azért, hogy a BKV járművein dolgozhasson. A metrón és a HÉV-en nem kell ellenőrizni, csak a villamosokon és a buszokon. A Bosnyák téri bázison kell reggel, vagy kora-délután kezdeni, s ott is kell a nyolcórás civil ruhás szolgálatot befejezni.

A segédellenőri munka azt jelenti, hogy pénzt nem kell kezelni, de a bliccelőknek ugyanúgy csekket kell adni, mint az ellenőrök teszik. BKV-s kolléga épp ezért mindig megy a segédellenőrrel, hogy a ?fizető vendégtől? átvehesse a pótdíjat. A segéd ezt azért nem teheti, mert nem a BKV alkalmazottja, s a BKV-s szabadjegy is ezért nem illeti meg.

S mit jelent az azonnali kezdést? Közel egy hónap várakozást. A munkát megelőzően ugyanis kéthetes tanfolyamon kell részt venni, s a legközelebbi csak augusztus elején indul, de fizetés arra még nem jár. A tandíj tízezer forint ? melyet a kölcsönző cég áll ? de kaucióra ötezer forintot letétbe kell helyezni a tanfolyam megkezdése előtt. A sikeres vizsga után kötnek csak munkaszerződést, így az álláskeresési támogatásban részesülők addig azt kapják továbbra is a munkaügyi központtól.

Eddig már két tanfolyam indult, egyik az Orczy téren, másik a Bosnyák téren, de az augusztusi helyszín még bizonytalan. A beiskolázás előtt egy orvosi vizsgálaton is át kell esni, ahol kiszűrik az alkalmatlanokat. A legelső szűrés viszont már a tájékoztató végén megtörtént, melyen a 14 jelentkezőből mindössze hatan vettünk részt, a többiek búcsú nélkül osontak el az épületből.

A vizsgálatvezető két hölgy egy kérdőívet töltött ki rólunk. Dolgoztak már ilyen helyen? ? kérdezte elsőként, majd arra volt kíváncsi, hány munkahelyünk volt mostanáig, mi volt az utolsó, ott mennyi ideig dolgoztunk és miért hagytuk ott. Utána el kellett mesélnünk egy sikerünket, majd egy kudarcunkat, s végezetül arra volt kíváncsi, hogyan viselkednénk a pimasz utassal szemben. Válaszainkat aztán egy pszichológusnak fogja megmutatni, aki ennek függvényében dönt a továbbiakról.

Holnap délig mindenkit kiértesítünk az eredményről ? köszöntek el a hölgyek múlt hét csütörtökén, de a telefon azóta sem csörgött, a hirdetés viszont folyamatosan olvasható a napilapokban. Lehet, hogy egy újabb címlista készül valamelyik telefonos csomagküldő, vagy üdülésszervező szolgálatnak?

2 hozzászólás

  1. Üdvözletem! Ma délben én is felhívtam a telefonszámot. Engem is délelőtt 10 órára hívtak be a holnapi tájékoztatásra. A hölgy szerint már a jövő hétfőn indul a tanfolyam, s a héten be is kell fizetni rá az ötezer forintos letétet, melyet a három hónapos próbaidő után visszakapok. Még meggondolom, hogy elmegyek-e…

  2. Azt szeretném megkérdezni, hogy összejött-e valamelyiküknek a segédellenőri állás? Mert ugye most is megvan hirdetve, csak most tízezer forintot kell befizetni előre!