ZETApress

hírportál

Tudósok Lágymányoson

A Tanulás és Tanítás Kutatóinak Európai Szövetsége (European Association for Research on Learning and Instruction, EARLI) ma kezdi meg Budapesten, az ELTE Lágymányosi épületében tizenkettedik konferenciáját. A tudományos ülés szeptember 1-jéig tart, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A rendezésért felelős intézmény az SZTE Neveléstudományi Doktori Iskolája. A konferencia elnöke Csapó Benő, a SZTE professzora, az egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának vezetője. A kétévenként megrendezett konferencia először kerül a korábbi Nyugat-Európán kívüli térségbe. A helyszín kiválasztása nem csupán az ország tudományos integrálását segíti, hanem a magyar kutatók elismeréseként is értékelhető.

A konferencia felhívásra közel 2700 előadás-tervezet érkezett be, melyből a bírálók értékelése alapján nemzetközi tudományos programbizottság választotta ki a bemutatásra érdemes 1492 kutatási eredményt tartalmazó előadást. Ezek száma egyébként is limitált, 1500-nál több nem hangozhat el, mert a mennyiség nem mehet a minőség rovására.

A konferencia programjában 11 meghívott előadó, nemzetközileg elismert kutató szerepel, akik tudományterületük friss eredményeit mutatják be. A témakörök a korai fejlesztéstől, az óvodától a munkahelyi tanulásig, a kognitív idegtudománytól az olvasási nehézségeken, matematika-tanuláson keresztül az információs-kommunikációs technológiák oktatási alkalmazásaiig terjednek.

Az egyhetes konferencián 1800 kutató vesz részt. Az előadók 72%-a európai, 10%-a amerikai, 10%-a ázsiai, a többi a világ egyéb térségeit képviseli. A földrajzi megoszlás jelzi, hogy Európa határain túlmutató tudományos rendezvényre kerül sor. Délután a konferenciát Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg. A konferenciáról bővebbet honlapjukon olvashatunk.

Szóljon hozzá!