ZETApress

hírportál

Ne vádaskodjon a Fidesz!

A Fidesz alaptalan vádaskodását maguk a projektek leplezik le. Ha Pelczné Gál Ildikó nem csak vakon vagdalkozna, akkor azt is látná, hogy a kiemelt projektekre biztosított kétezer-nyolcszázmilliárd forintnyi fejlesztési forrás számos ellenzéki vezetésű önkormányzat ? köztük például Esztergom, Balatonfüred, Szentendre, Hajdúszoboszló és Budapest I. kerületének ? fejlődését segíti a következő években, mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A projektek rendezőelve az volt, hogy miként tudja Magyarország az uniós fejlesztési pénzek kínálta rendkívüli lehetőséget a legjobban kihasználni. Az uniós források a következő években Magyarország számára valódi fejlődést hoznak, úgy tűnik azonban, a Fidesz inkább megállítaná ezt a fejlődést, folytatódik a szóvivői válasz a Fidesz alelnökének felvetésére.

A mostani, kimagasló jelentőségű pályázatok elbírálásának függetlenségére a lebonyolítás rendszere is garanciát adott. A beérkezett fejlesztési elképzelések előértékelését ? két-két szakértő értékelését követően ? fejlesztési területenként egy-egy zsűri végezte el. A zsűriben helyet kaptak: az érintett operatív programok irányító hatóságainak képviselői, a szakminisztériumok, a régiók és a szakmai, illetve civil szervezetek képviselői.

Ezek a független, szakmai grémiumok biztosították az elbírálási folyamat tisztaságát, átláthatóságát és szakmaiságát. Szakértők vizsgálták a fejlesztési ötlet indokoltságát, uniós támogathatóságát, valamint azt, hogy a fejlesztési javaslat összhangban van-e az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok fő célkitűzéseivel, ideértve a költséghatékonyságot és a hosszú távú fenntarthatóságot.

Szóljon hozzá!