ZETApress

hírportál

Mamutűző (-főző) bográcsparti

Tegnap délután Veresegyházán, a Budapesti út és a Garabonciás út sarkán gyűltek össze a környezetvédők, és a környezetünkért aggódó barátaik Demonstrációjuk oka az volt, hogy a településen a Becton Dickinson amerikai cég orvosi injekciós fecskendőket gyártó üzemet készül felépíteni, ám a lakosság ezt ? elsősorban a veszélyes anyagok használta (például a rákkeltő etilén-oxid), a zöldterületek károsítása, valamint leértékelődő ingatlanjaik miatt ? ellenzi.

Véleményük szerint a vállalat és a polgármester nem hajlandó a helyi lakosokkal érveken alapuló egyeztetésre, s ezzel sértik a demokrácia alapvető elveit is. Nemrég népszavazást is kezdeményeztek az ügyben, ám az aláírási íveket nem hitelesítette a város jegyzője. Köztudott, hogy a hasonló eljárások Magyarországon gyakoriak ? például a Tubes ügyében is ?, ezért nem akarják szó nélkül tűrni, hogy a fejük fölött döntsenek az életükről és környezetük sorsáról.

A békés demonstráció azon a területen zajlott, ahol a gyárat fel akarják építeni, néhány száz méterre a kertvárosi övezettől. Nagyon fontosnak tartották, hogy országos civil szervezetek is jelenlétükkel biztosítsák őket támogatásukról, s ez meg is történt. Az összejövetel célja éppen az volt, hogy bebizonyítsák, a Veresegyházon történtek, bár közvetlenül a helyiek életét érintik, minden környezetéért aggódó, és a demokratikus értékek mellett kiálló állampolgár számára elfogadhatatlanok Nem csupán helyi ügyről van szó, hanem az egész civil szektort, az egész magyar társadalmat érintő problémáról. A helyszínen az illetékes minden kérdésre válaszolt. Az eseményt az Élni Veresegyházon Egyesület kezdeményezte.

Szóljon hozzá!