ZETApress

hírportál

A nagy ötök emlékére

A matematika tudományának öt jeles képviselőjére, a nagy ötösfogatra emlékeztek ma a Reáltanoda utcai HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben. A rendezvényen Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja platina díszoklevelet nyújtott át Fuchs Lászlónak, a nagy ötök egyetlen élő tagjának.

A Big Five centenáriuma nevű rendezvényen neves külföldi kutatók tartottak előadásokat a száz évvel ezelőtt született öt kiváló magyar matematikus: Aczél János, Császár Ákos, Fuchs László, Gaál István és Horváth János szakmai eredményeiről és életpályájáról. A konferencián részt vett Fuchs László, az Egyesült államokbeli Tulane University professzor emeritusa, aki a kutatóintézetben rendezett tudományos ülésszak keretében vette át a külhoni magyar tudósoknak adományozható legrangosabb akadémiai kitüntetést, az Arany János-életműdíjat. A díjról idekattintva olvashatunk.

A 100. születésnapját június 24-én ünneplő kutatónak Freund Tamás adta át az elismerést. Az MTA elnöke méltatásában kiemelte, hogy Fuchs professzor már több mint háromnegyed évszázada folytat aktív kutatómunkát. Első dolgozatai 1947-ben jelentek meg nemzetközi folyóiratokban, és a tavaly publikált két cikkével sem zárult még le az életműve. Könyvei meghatározó jelentőségűek a szakterületén.

Négy másik 1924-ben született, kiemelkedően tehetséges diáktársával együtt a legendás Fejér Lipót professzortól annak idején kiérdemelték a Big Five elnevezést. Aczél János (1924-2020) a függvényegyenletek, Császár Ákos (1924-2017) a topológia, Fuchs László (1924-) az algebra, Gál István (1924-2016) a számelmélet és Horváth János (1924-2015) a funkcionálanalízis világszerte elismert kutatójává vált.

Matematika iránti odaadó szeretetük végig kísérte életüket és munkásságuk megajándékozta a nemzetközi és a magyar tudományt – tette hozzá Freud elnök felidézve, hogy 20 éve hagyomány a kutatóintézetben, hogy tízévente köszöntik az öt legendás magyar matematikust és tisztelegnek munkásságuk előtt. Ez a mostani a 3. ilyen összejövetel, 10 évvel ezelőtti 90. szülinapjukon a magyar matematika nagy ötösfogatának tagjai még mindannyian éltek és meghívottak voltak az ünnepségre.

Fuchs László köszönetet mondott Freund Tamásnak, valamint Kocsis Károly akadémikusnak, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnökének a megtisztelő elismerésért. A díjazott szülei emléke előtt is tisztelgett, akik felhívták a figyelmét a matematika tudományára és a kutatómunka fontosságára. Felidézte egyebek mellett, hogy 14 évesen kezdett el érdeklődni a matematika iránt, és később a háborús szenvedések, a katonai szolgálat, a hadi fogság, a munkaszolgálat sem törték meg a tudomány iránti lelkesedését, amely a mai napig tart.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Páles Zsolt, az MTA Matematikai Tudományok Osztálya elnöke is, aki kitért arra, hogy a legendás matematikusok a II. világháború utáni időszakban fontos szerepet játszottak a hazai matematika újraindításában és nemzetközi szintre emelésében. Mint mondta, az egyetemtől kezdve életük során mindig szoros baráti kapcsolatban maradtak, folyamatosan figyelemmel kísérték egymás életpályáját.

A Big Five tagjainak hatása felmérhetetlen, nincs ma Magyarországon olyan matematikus, aki elsőéves egyetemista korában ne forgatta volna Fuchs László: Bevezetés az algebrába című tankönyvét, de Aczél János függvényegyenletekről és Császár Ákos topológiáról írt könyvei is a tudományterület bibliáivá váltak – fogalmazott méltatásában Páles Zsolt.

1 hozzászólás

  1. Nagy örömünkre szolgál a tudósítás, melyhez csak gratulálni tudunk az ELTE TTK Aranydiplomásai nevében! Garádi János és Réti Tamás