ZETApress

hírportál

Legyen sötétség, és lőn!

Tegnap este fél 9-kor a Föld Órája alatt 125 országban elsötétültek a fővárosok, települések, gyertyafénynél vacsoráztak a vendéglőkben, és egy kis sötétség dobta fel a házibulik hangulatát. A WWF természetvédelmi szervezet klímavédelmi akciója világszerte rekordokat döntött.

A WWF Magyarország nálunk is beharangozott első Föld Órája rendezvényén, a Budai Várban Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettessel, Kulka Jánossal és Szabó Győzővel kapcsolták le a főváros fényeit pontban 20:30-kor ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Egy órára elsötétültek Budapest nevezetességei, többek között a vár, a Parlament, a hidak, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, a Hősök tere. Országszerte több mint 142 település jelezte, hogy csatlakozik a WWF klímavédelmi akciójához, összesen 400-nál is több iskola, alapítvány, vendéglő, bank, magán- és nemzetközi cég jelezte, hogy lekapcsolja a világítását. Számos helyen külön Föld Órája rendezvényt szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a környezet-tudatosságra.

A WWF közös dobolásra hívott mindenkit a Budai Várba, hogy együtt töltsük el a Föld Óráját. Igazi életre szóló élménnyel gazdagodhattak azok, akik a WWF csapatával, és a Pawaa Mitaiko fontemberével töltötték az egy óra sötétet. A dobolást a Tűzmadarak tűzzsonglőr-bemutatója tette látványossá. Az esemény a Várgondnokság Nonprofit Kft. segítségével jött létre, fő támogatója a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. volt.

A Föld Órája alatt minden jelenlévő jelképes üzenetet írhatott a WWF kívánságfájára, láttatva és erősítve a klímavédelem ügyének fontosságát. Köszönjük mindenkinek, hogy eljött, és azoknak is, akik otthonukban vagy szórakozóhelyen kapcsolták le a világítást ? mondta Dakó Andrea, a WWF kommunikációs igazgatója.

A Föld Órája akció 2007-ben indult az ausztrál WWF kezdeményezésére. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozás hatásaira. Azóta globális klímavédelmi akcióvá nőtte ki magát az esemény, több száz ország, és számos híresség áll ki a WWF klímavédelmi törekvései mellett. Olyan nevezetességek sötétülnek el, mint például a pekingi Tiltott Város, a római Trevi Kút, az egyiptomi piramisok, a párizsi Eiffel torony és a Notre Dame, és lekapcsolják a világ legmagasabb épületeinek fényeit is.

Ebben az évben is megmutattuk, hogy egyre több ember vállalja, hogy ha apró, jelképes cselekedettel is, de tesz a bolygóért! ? tette hozzá Dakó Andrea. ? Reméljük, hogy a több száz millió ember és a több száz ország példát mutat, és így mindenki látja, a magunk módján, a saját lehetőségeink között igenis van rá mód, hogy a hétköznapokban is felelősen viselkedjük, takarékosan bánjunk az energiával, és megvédjük a Földet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újabb visszaszámlálás | ZETApress

Szóljon hozzá!