ZETApress

hírportál

A BKK-nál nem lesz leépítés!

Félrevezető, az olvasók megtévesztésére alkalmas és a BKK munkavállalói körében alaptalan pánikot okozó cikket közölt tegnapi lapszámában és internetes oldalán a Magyar Nemzet. A megjelentekkel szemben az igazság az, hogy a BKK nem tervez létszámcsökkentést – tudatta a BKK Kommunikáció.

A Magyar Nemzet és a lap online változatának cikke – állítólagos BKK-s forrásra hivatkozva – a járványhelyzet miatti bevételkiesésekhez kapcsolódó megszorítások következményeként a társaságnál tervezett leépítésekről ír. A BKK a napilap megkeresésére küldött válaszban is jelezte, és ezúton is kijelenti: nem tervez létszámcsökkentést a cégnél, és az elmúlt hetekben sem történt humánerőforrás-racionalizálás a BKK-nál. A Magyar Nemzet nem tagadja, hogy erről újságírójukat tájékoztattuk, azonban megjelent cikkük mégis azt sugallja, a BKK leépítésekre készül.

A BKK a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel felülvizsgálja a 2020-as üzleti tervét, mint minden felelősen gazdálkodó vállalat. Az újratervezés célja – és ezt a Magyar Nemzetnek adott válaszunkban is leírtuk -, hogy megállapítsa, milyen hosszútávú pénzügyi hatásai lesznek a jelenleg tapasztalt 90 százalékos utasszám-csökkenésnek a BKK bevételeire, és ezzel párhuzamosan miként lehet a költségeket optimalizálni úgy, hogy a BKK a Fővárosi Önkormányzattól kapott forrásokkal felelősségteljesen tudjon elszámolni.

A tervezés során valóban számolunk a költségek csökkentésével, azonban a BKK a beszerzéseken és saját kiadásain kíván pénzt spórolni, nem pedig a dolgozókon, akik – a nemrég jóváhagyott bérmegállapodásnak köszönhetően – éppen márciustól részesülnek bérfejlesztésben. Az üzleti tervet, amint elkészül, a vállalatcsoport Igazgatósága és a Fővárosi Önkormányzat is véleményezni fogja. Bízunk abban, hogy a Kormány hathatós intézkedéseket hoz majd annak érdekében, hogy az országban mindenki megőrizhesse a munkahelyét és a Fővárosi Önkormányzat is biztosíthassa a közösségi közlekedés folyamatosságát!

A BKK minden munkavállalójának elkötelezett munkájára számít az eddigiekhez hasonlóan. Dolgozóinkat köszönet illeti, hiszen közülük sokan jelenleg is az utcákon vannak. A vállalat a közterületeken és a járműveken dolgozó jegyellenőrökről, a nyitva tartó jegypénztárak munkatársairól, a BKK forgalomirányító központjának dolgozóiról, a forgalmi zavarokat elhárító munkatársakról és a március 16-a óta home office-ból dolgozó kollégáiról csak a legnagyobb elismeréssel nyilatkozik. Ők a feladataikat kemény munkával, ha kell, munkaidőn túl, erejükön felül is elvégzik, és nélkülük most nem működne a főváros.

A BKK a Magyar Nemzettől megjelent cikke miatt helyreigazítást kért, amelyben tájékoztatnak arról, hogy olvasóik félretájékoztatására alkalmas cikket jelentettek meg, amely ráadásul a BKK munkavállalói körében is rémületet okozhatott.

Megszűnik a zsúfoltság a járműveken

Csütörtökön megírtuk, hogy április 6-án hétfőtől újra a tanítási szünetben érvényes, a járványhelyzethez igazított menetrend szerint indulnak a járatok, ezzel visszaáll a járvány okozta vészhelyzet első két-három hetében megszokott közösségi közlekedési rend. Amíg a közlekedési szolgáltatócégek az ehhez szükséges jármű-vezetői beosztásokat készítik, péntekre a szerdán bejelentett 16 vonal után újabb 20 járat követési gyakoriságát sűrítettük.

Munkatársaink, ahogy az elmúlt napokban is, tegnap kora reggeltől számos meghatározó fővárosi helyszínen személyesen figyelték a járatok kihasználtságát, és elkísérte őket fotográfus kollégánk is. Tapasztalataik szerint a járatsűrítésnek köszönhetően már most is zavartalanul, problémamentesen lehetett közlekedni a járatokon a reggeli órákban, ahogy az a fotókon is látszik. Közösségi-médiafelületünkön szintén számos utas igazolta vissza, hogy a gyakoribb járatindulásnak köszönhetően sokkal biztonságosabban érzik magukat a járműveken – tudatta a BKK Kommunikáció.

Szóljon hozzá!