ZETApress

hírportál

Demcsák lemondott

Demcsák Zsuzsa nem bírta elviselni a személyét ért támadásokat, ezért ma délben lemondott az április másodikától aktuális kormányszóvivői megbízásáról. Mint korábban megírtuk, blogja és férjének üzleti kapcsolatai miatt került a támadások kereszttüzébe.

A miniszterelnök sajnálattal vette tudomásul Demcsák Zsuzsa döntését. Gyurcsány Ferencet a Demcsák Zsuzsára irányuló össztűz nem ingatta meg korábbi döntésében: kiállt és kiáll ma is mellette. Döntését ugyanakkor nemcsak tudomásul veszi, hanem sokra is tartja, annak indoklását tiszteletre méltó gesztusnak tekinti.

Demcsák Zsuzsa a feladattól való elállását azzal indokolta: nem akar alkalmat adni arra, hogy a kormányzati munkával kapcsolatos közbeszéd, azon belül is az ellenzék kommunikációja a jövőben se a lényegről, hanem személyeskedő vádaskodásról szóljon. Ez az önzetlen lépése a kormányfő értékelése szerint újabb jele annak, hogy helyes volt Demcsák Zsuzsa mellett dönteni.

Ami Demcsák Zsuzsával történt, az újabb bizonyítéka annak a szomorú jelenségnek, ami a politika radikalizálódásával, a közélet megosztottságával írható le. A kormány a jövőben is azon lesz, hogy ezeket a viszonyokat normalizálja.

Nyilvános és a Miniszterelnöki Hivatal honlapján elérhető a miniszterelnöki kabinet új vezetőinek fizetése. A Kormányszóvivői Iroda ? az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján, a MEH jogászaival történt konzultáció után ? felülvizsgálta a Miniszterelnöki Kabinet munkatársainak fizetésével kapcsolatos álláspontját. Az adatok a Miniszterelnöki Hivatal honlapján is olvashatóak.

A miniszterelnöki kabinetfőnök-helyettes, Pimper Richárd szakállamtitkárként bruttó 854 500 forintos illetményt kap havonta. Baráth Péter kommunikációs főigazgató, Kirsch Zsuzsa marketingkommunikációs igazgató, Rózsa Gyöngyi PR-igazgató és Tóth András, a kabinet szakpolitikai igazgatója közszolgálati jogviszony keretében, politikai főtanácsadóként látják el munkájukat; illetményüket és juttatásaikat a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szabályozza, fizetésük egységesen havi bruttó kilencszázezer forint.

Szóljon hozzá!