ZETApress

hírportál

Regisztrálás a buszokon

Március elsejétől regisztrációs jegy lesz a helyközi járatokon. A KHEM tájékoztatást kért a vasúti és autóbuszos közlekedési társaságoktól a regisztrációs jegy bevezetésének előkészületeiről. A szolgáltatói visszajelzések szerint a rendeletben meghatározott határidőig minden vállalat felkészül az új jegytípus kiadására.

Március elsejétől tehát minden helyközi buszjáratra és vonatra lehet majd regisztrációs jegyet váltani. Az érintett vállalatok folyamatosan végzik a pénztárgépek és fedélzeti eszközök átprogramozását. A tervezett ütemezésben zajlik a pénztárosok, járművezetők és jegyvizsgálók oktatása. A felkészülési folyamatot a szakminisztérium figyelemmel kíséri.

Bár a regisztrációs jegy alkalmazása csak március elsejétől kötelező a szolgáltatók számára, egyes autóbuszos társaságok már február elejével bevezették az új jegytípust. A Borsod Volán járatain 2000-2200, a Hajdú Volán buszain 1300-1400 regisztrációs jegy kel el egy-egy hétköznapon. A bevezetés az eddigi tapasztalatok szerint késést, fennakadást nem okozott. A vállalatokhoz az alkalmazással összefüggő panasz nem érkezett az utasoktól.

Tavasztól a díjmentes utazásra jogosultak (a 6 év alattiak és 65 év felettiek) térítésmentes jeggyel utazhatnak a helyközi vonatokon és buszjáratokon. A regisztrációs jegy meglétét az egyéb jegyekhez és bérletekhez hasonló módon ellenőrzik majd. Az érintett korcsoportokba tartozók jellemzően nem hivatásforgalomban (iskolába vagy munkahelyre) utaznak, így ez várhatóan csak kevesek számára jelent napi többletfeladatot. A bevezetés kapcsán türelmi időt kapnak az utasok. A regisztrációs jegy nélkül utazóknak csak július elseje után 500 forint pótdíjat kell fizetniük.

A jegytípus gyakorlati haszna az, hogy általa nyomon követhetők a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások. Adatokkal szolgál a jellemző utazási távolságokról és időszakokról, így bevezetése segíthet a menetrendek előkészítésében is. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

A közlekedési társaságok a szociálpolitikai kedvezménnyel utazók után úgynevezett fogyasztói árkiegészítést kapnak. A díjmentesen utazók pontos száma jelenleg nem ismert, ezért a hatályos jogszabályok alapján a közlekedési vállalatok normatív alapon igényelhetik az államtól az ?ingyenes? utazások okozta bevételkiesést. A regisztrációs jegy bevezetését követően ez pontosan, teljesítményarányosan kimutatható lesz ? tudatta a Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!