ZETApress

hírportál

Visszanézve szép utamból

A köztársasági elnök is ember. Sajnos elaludtam! ? köszöntötte Göncz Árpád köztársasági elnök a rádióhallgatókat a ?90-es évek egyik vasárnap délelőttjén. Csak a stáb tudta, hogy erről szó sincs. Az államfő a műszaki szakemberek mulasztását vállalta marára azért, hogy a mindig sötét öltönyben és nyakkendőben megjelenő műszaki vezetőt mentse. Az ötperces késést az élő adásban az okozta, hogy a posta elmulasztotta leválasztani a telefonvonalat az elnöki rezidenciánál, így ezt egy sebtében felviharzó közvető kocsival kellett a Béla király úton pótolni.

A fentiekről ma délelőtt beszélt László György szerkesztő a Centrál Kávéházban, a februárban 85-ik születésnapját ünneplő volt köztársasági elnök életművét bemutató Visszanézve című könyv bemutatóján. A majd négyszáz oldalas mű középső szakasza 16 rádióbeszélgetést tartalmaz, melyet Wisinger István készített a harmadik Magyar Köztársaság első elnökével 1990. nyara és az 1993-as év decembere között. További két beszélgetés 2001. elején és 2006. végén készült. A könyv végén találjuk Göncz Árpád 1992. október 23-án el nem hangzott beszédét, melyet a Kossuth téri füttyszó és bekiabálások miatt el sem tudott kezdeni.

A könyv előszavát Kuncze Gábor írta, a kötet első negyedében az államfő emlékszik vissza életére, munkásságára. Ezt Zsuzsa asszony visszaemlékezései követik. Mécs Imre, aki börtöntársa volt a későbbi államfőnek, egy Gönczével párhuzamos életrajzot írt, így a két dolgozat mintegy kiegészíti egymást. A könyv utolsó negyedében barátai, tisztelői ? szám szerint 23-an ? méltatják az íróból lett, s magát mindvégig annak tartó politikust. A mai könyvbemutatón szinte mindannyian megjelentek. Ott volt rajtuk kívül Dobrev Kára is. Egyedül érkezett, mert férje épp a kormányülést vezette a Parlamentben.

Szóljon hozzá!