ZETApress

hírportál

Ünnepi program március 15-én

Csütörtök reggel a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonása katonai tiszteletadás mellett a Kossuth Lajos téren, majd koszorúzás a Kossuth-szobornál. Az ünnepség végén a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével ünnepi menet indul a Batthyány-örökmécseshez. Útvonal: Kossuth tér ? Alkotmány utca ? Honvéd utca ? Báthory utca ? Batthyány-örökmécses.

Fél 10-kor a Batthyány-örökmécses lesz az egész napos megemlékezés nyitánya Batthyány Lajos miniszterelnök születésének 200. évfordulója alkalmából. Az egész napos megemlékezés keretében bárki elhelyezheti virágait, gyertyáit vagy mécseseit a mártír miniszterelnök tiszteletére. A megnyitóünnepségen részt vesz a Magyar Honvédség Budapesti Helyőrség Zenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység is. Beszédet mond dr. Holló József Ferenc altábornagy.

11-kor Családunk Magyarország címmel állami ünnepség a Múzeumkertben, közjogi méltóságok részvételével. Délután 1-kor a Petőfi szobornál a fővárosi ünnepségen Demszky Gábor főpolgármester szól az egybegyűltekhez. Ugyanide hirdetett nagygyűlést a Fidesz 4 órára, s a szónok Orbán Viktor pártelnök lesz. A két rendezvény közé akarnak ékelődni a Kossuth tériek 3 órakor, mint erről már korábban beszámoltunk.

Délután 2-kor kerül sor a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása az Országház Kupolacsarnokában. A kitüntetéseket átadja és a kitüntetetteket köszönti Sólyom László köztársasági elnök. Az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Este 8-tól ünnepi díszelőadás a Művészetek Palotájában, közjogi méltóságok részvételével. Beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az ünnepségen átadják a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Érdemes Művésze és Babérkoszorúsa díjakat.

További programok:

A Múzeumkertben 12.00 órától történelmi játszóház, valamint családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Az alkotó- és kézműves műhelyben többek között kokárdát, papírcsákót és -kardot, nemeztarsolyt, gyöngyös pártát, valamint mézeskalács figurákat lehet készíteni. A huszártoborzó sátorban a gyerekek lovas próbával, célba dobással, erőpróbával, szerencsegurítással és hordólovaglással mérhetik össze az ügyességüket. A színpadon színielőadások és zenés, táncos produkciók váltják egymást.

A Lánchídon A szabadság 12 pontja címmel történelmi játszóházat rendeznek. A hídon a 12 ponthoz kapcsolódó installációk idézik föl 1848. március 15-e eseményeit, melyeknél a korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézőket bevonva elevenítik fel a forradalmi napot. Aki minden stációnál teljesíti a próbákat, tiszteletbeli nemzetőr diplomában részesül.

A lánchídi programokhoz kapcsolódik az 1848. március 15-i pesti utca hangulatát idéző térinstalláció és a Pilvax szellemét idéző szabadtéri kávéház, mely a Roosevelt téren, az MTA parkolójában lesz látható. A Duna-korzón, a Vigadó tértől a Roosevelt térig tartó térinstalláció lebegő árkádjai alatt is lehet majd sétálni.

Sólyom is nyugalmat akar

Ma reggel Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta Orbán Viktort a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnökét. A megbeszélésen Orbán Viktor tájékoztatta az államfőt az ellenzéki párt március 15-ei megemlékezésével kapcsolatos előkészületekről. Egyetértettek abban, hogy minden lehetséges módon a méltó és békés ünneplés feltételeit kell biztosítani, amelyben meghatározó felelőssége van a tömegrendezvények szervezőinek, és egyúttal a rendezőkkel együttműködő hatóságoknak is.

Orbán után délután a köztársasági elnök hivatalában fogadta Szilvásy Györgyöt, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető, valamint a titkosszolgálatokat felügyelő minisztert. A megbeszélésen Szilvásy György tájékoztatta az államfőt a március 15-ei megemlékezésekkel kapcsolatos biztonsági helyzetről és a kormány ünnepi előkészületeiről.

Egyetértettek abban, hogy a rend fenntartásáért felelős hatóságoknak a törvényesség keretein belül, az ünnepi rendezvények szervezőivel együttműködve kell biztosítaniuk a megemlékezések lebonyolítását. Egyetértettek abban is, hogy a békés és méltó ünneplés körülményeinek megteremtéséhez valamennyi demokratikus politikai pártnak és szervezetnek hozzá kell járulnia.

Szóljon hozzá!