ZETApress

hírportál

Őrizetbe vették az aktivistákat

Ma reggel már otthon ébredt az a 21 fiatal, akit tegnap délután vettek őrizetbe a rendőrök a Lánchídon. Bűnük óriási volt. Megszegték a gyülekezési törvényt és veszélyeztették a vízi- és légi közlekedést. Nézzük meg most azt, hogy mi is történt valójában.

Délelőtt 10 órakor hét Greenpeace aktivista ereszkedett le kötélen a hídról a Duna fölé az északi oldalon. Ugyanolyan sárga kabátot viseltek, míg a hídon ülő tizennégy társuk. A lógók egy transzparenst feszítettek a víz fölé, mellyel a globális felmelegedés veszélyére, és az alternatív energiahordozók szükségességére akarták felhívni a figyelmet. Akciójukat azért tegnapra időzítették, mert a miniszterelnökök a jövő héten erről tárgyalnak Brüsszelben.

Az akciót nem jelentették be előre. Hogyan is tehették volna, hiszen minden spontán szerveződött. A résztvevők véletlenül jártak arra, s ha már épp ott voltak, beszálltak a buliba. A hídon maradók például a korláthoz láncolták magukat, a lakatkulcsok meg véletlenül a folyóba estek. Innen már csak hidegvágóval lehetett kiszabadítani mindegyiküket.

Rövidesen a fotósok és operatőrök is véletlenül arra mentek, s ha már ott voltak, dolgozni kezdtek. Később a tűzoltók és a rendőrök is megérkeztek, igaz ők már nem véletlenül. Gyorsan lezárták a hidat, és a sajtósokat is a partra tessékelték. Így aztán senki sem zavarhatta az intézkedést.

Mint minden demonstráció, ez is tárgyalással járt, s ehhez tárgyaló partner is kellett. Kormányoldalról, a budai oldalról, a közeli Fő utcából meg is érkezett Persányi miniszter. Mint elmondta a fiataloknak, ők itt most nyitott kapukat döngetnek, mert a kormányfő egyébként is az általuk kértek értelmében foglal majd állást Brüsszelben a csúcstalálkozón. A hídi jelenlétükkel csak megerősíthetik ezt.

Senki sem veszélyeztette a hajózást

Közben a folyami hajózás is zajlott, s az érkező vízi járműveket két aktivista figyelmeztette a veszélyre egy motorcsónakból. Ők arra is vigyáztak, hogy nehogy valamelyik lógós a vízbe fulladjon, ha elszakad a kötél. Szerencsére ez utóbbi kellő szakítószilárdsággal rendelkezett.

Már órák óta folyt a kötélhúzás, de senki sem akarta a lógókat a hídra felhúzni. Közben a Belváros egyre jobban bedugult, mert egy újpesti fogolyszökés miatt a fővárosból kivezető utakon teljes zárást rendelt el a BRFK. A IV. Kerületi Bíróságról szökött meg az őrtől egy 47 éves rab. Amíg őre a folyó ügyeit intézte az illemhelyen, kereket oldott ahelyett hogy illedelmesen várt volna sorára. Tulajdonképp a radiátor csövét oldotta el, amihez fogva nem tartója odabilincselte.

Térjünk vissza a hídra, ahol szintén előkerültek a bilincsek. Miután az ülők elveszítették láncaikat, vagyis a rendőrök levágták róluk, mind a 14-üket bilincsbe verték, kocsiba ültették, majd a kerületi kapitányságon előállították őket. Közben az egyik lógóst is felhúzták, de mivel a dinamikus helyett statikus kötél volt, szegénynek majdnem eltört a gerince. A többiek ezt nem akarták megkockáztatni, meg a transzparens is időközben kikerült a kezükből, önként felmásztak a hídra. Ők egy másik kocsival követték ülő társaikat.

A lógósokat bűncselekmény elkövetésével gyanúsították, míg a láncosokkal szemben szabálysértési eljárást folytattak le. Fejenként hetven és százezer forint közötti pénzbüntetést szabtak ki rájuk, amit megfellebbezhetnek. Hasonló összegre büntették ősszel azokat a Kossuth Lajos téri tüntetőket, akik a kormány távozását követelték. Furcsa, hogy a két eseményt ennyire hasonlóképp ítélték meg.

Szóljon hozzá!