ZETApress

hírportál

Siófokról indul a Tour

Prológ SiófokonSiófok belvárosában, látványos körpályán rendezik meg holnap délután a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 40. Tour de Hongrie prológját ? tudtuk meg Gombkötő Rolandtól. A múlt csütörtöki sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, első-kategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny 133 fős mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg a vasárnapi székesfehérvári befutóig, az eseményekről több mint 150 országban számolnak be a televíziós csatornák.

Minden idők legerősebb mezőnye, 19 csapat 133 kerékpárosa sorakozik majd fel a siófoki rajtnál, ahol egyéni időfutam keretében mérik össze az erejüket. A táv 4 kilométer, ez a látványos versenyszám arra szolgál, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet majd. A prológ különlegessége lesz, hogy a sportág egyik világklasszisa, a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso futja majd az első kört az időfutam pályáján!

2018-ra magasabb szintre került a verseny besorolása, s a résztvevők erőssége ebben az évben újra felülmúl minden korábbit: a prokontinentális csapatok közül négy is eljön hozzánk, természetesen ott lesz a siófoki rajtnál a címvédő Manuel Belletti együttese, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, érkezik egy másik olasz prokonti klub, a Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, visszatér a 2016-os Tour de Hongrie-győztes észt Mihkel Raim klubja, az Israel Cycling Academy, no és először indul magyarországi versenyen a francia Cofidis csapata. A négy klub erősségét jelzi, hogy viszonylag gyakran lehetőséget kapnak a világ legnagyobb versenyein is: a Cofidis nevét minden kerékpáros szurkoló ismeri, nélküle tulajdonképpen nincs Tour de France, az Androni és a Neri Sottoli rendszeres résztvevője a Giro d?Italiának, de az Israel Cycling Academy is részt vehetett a két legutóbbi Olasz Körversenyen.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=siTWde8uw8c[/youtube]

Ami a magyarokat illeti, ebben az évben két magyar csapatért ? a kontinentális bejegyzésű Pannon Cycling Team és a magyar országúti válogatott hét-hét versenyzőjéért, továbbá három külföldi csapatban szereplő egy-egy magyar kerékpárosért szoríthatunk a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben. A lengyel CCC Development Team színeiben Valter Attila, a Kométa Cycling Team csapatában Dina Márton, a Differdange-GeBa sorában Rózsa Balázs indul, de ideális esetben a 17 magyar indulóhoz csatlakozik még a székely csapat néhány menője: a paralimpiai bajnok Novák Károly vezette csíkszeredai profi csapat, a Novák Team Pótsa András Péter, Balzsi Lóránt, László Péter, Novák Károly, Szilágyi Róbert és Török Szilárd személyében akár hat székely bringást is indíthat a Magyar Körversenyen.

A Tour de Hongrie prológ VIP-futam holnap 13:30-kor rajtol, az ünnepélyes csapatbemutató 14:20-kor kezdődik a Víztoronynál, Ivan Basso, a prológ első indulója 15:20 órakor rajtol a torony tövéből, de déltől kezdődően más kerékpáros programokkal is találkozhatnak a Balaton parti városban.

Szóljon hozzá!