ZETApress

hírportál

Hegyi-bringák szeptemberben

Három hete ért véget a Nógrád megyét is átszelő 40. Tour de Hongrie, két hónap múlva pedig a 23. Nordtechnik ? Salgó Kupa Kerékpáros Hegyi Időfutam Verseny lesz a nógrádi megyeszékhelyen ? tudtuk meg Márton István sport-újságírótól, klubelnöktől.

A Salgótarjáni Triatlon Klub szeptember 7-én szombaton rendezi meg a Somoskőújfalu és Salgóbánya közötti aszfaltúton egyenkénti indításos hegyi időfutam versenyét, ahol két futam alapján dőlnek el a helyezések. Az I. futam 10:30-tól, a II. futam 12 órától rajtol a somoskőújfalui templom mögött. A verseny távja: kétszer 3,8 km, a szintkülönbség: 180 méter.

Kategóriák: országúti kerékpár és hegyi kerékpár. Korcsoportok, férfiak: 12 év alatt, 13-15, 16-18, 19-23, 24-34 és 35 év felett; nők: 12 év alatt, 13-18, 19-30 és 30 év felett. Díjazás: érmek, kupák, tárgynyeremények, különdíjak. Részvételi díj: 1000 forint, ami magában foglalja a verseny utáni palóc vendéglátás költségeit! Minden versenyzőt és érdeklődőt szeretettel vár a rendezőség! Előzetes bejelentkezés alapján a verseny helyszínén korlátozott számban olcsó, de nívós szálláslehetőséget lehet foglalni!

Salgó Kupa visszatekintő

A Salgó Kupa hazánk az egyik legrégibb klasszikus, egyéni indításos kerékpáros hegyi időfutama, mely idén szeptemberben 23. születésnapját ünnepelheti. Elindításának ötlete Márton Istvánnak, a Salgótarjáni Triatlon Klub elnökének pattant ki az agyából, aki első Tour de France versenyéről ? azóta még három Touron és 11 Giro d’Italián vett részt ? hazatérve gondolt arra, milyen jó lenne, ha gyönyörű fekvésű kisvárosa környékén is valamilyen módon át lehetne adni abból az érzésből és hangulatból egy parányit az ottani kerékpározást, amatőr versenyzést kedvelőknek. Nem kotlott sokat az ötletén, rá egy hónapra, augusztus 20-án már el is rajtolt 21, a helyi hegyi-kerékpáros egyesület és a triatlon klub tagjaiból verbuválódott ősinduló az akkor még a megyeszékhelyhez tartozó, mára már önálló településből, Somoskőújfaluból a Salgóbányára vezető 3,8 kilométeres közút 190 m szintkülönbségű szakaszán.

Azóta sok víz lefolyt az egykori díjátadók mellett fakadó forrásból táplálkozó Salgó patak vizén, és a közeli nevezetes Salgó várrom, valamint az aszfaltcsík is megújult a versennyel együtt, mely megélt 134 fős indulói rekordlétszámot és nehezebb időket is, valamint a hagyományos, Szent István napi rajt időpontja ugyancsak megváltozott praktikus okokból szeptember első szombatjára. Az időfutam útvonala viszont nem, melyet a hölgyek és ifjúsági versenyzők kivételével a felnőtteknek két futamban kell teljesíteniük, és azok összideje adja a végeredményt. A pályacsúcsot (kerek 8 perc) mai napig Kusztor Péter olimpikonunk, többszörös magyar bajnokunk és hegyi-menőnk tartja, ennek megdöntése pénzdíjjal jár.

A verseny nehézsége ellenére hobbisoknak, sőt az utca emberének is teljesíthető, e mellett a rendezők külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy neves versenyzői, húzónevei legyenek minden felfutónak. Így az indulók megismerhetik hazai kerékpáros sportunk nagymenőit, élvezhetik közelségüket és összemérhetik képességeiket legjobbjainkkal, társaloghatnak velük a versenyt követő gáláns díjazású eredményhirdetésen és a hagyományos gulyáspartin. 22 év alatt megfordult itt német, amerikai, szlovák és cseh, valamint lengyel pedálnyüstölő, valamint hazánk kerékpáros elitjének nagyja. Részt vett és élő adásban tudósított róla Sipi, a felejthetetlen kerékpárosunk és tv kommentátorunk, azaz Sipos János is.

A teljesség igénye nélkül Kusztor Péter mellett néhányan név is: Cador Rida, Cziráki István, Ivanics Gergely, Madaras Zoltán, Haiszer Ákos, Zsombók Dániel, Remák Zoltán (azaz majdnem a teljes volt P-Nívó Betonexpressz Stubán Ferenc vezetésével), Dósa Eszter, Kenyó Anita, Báli Sára, Szeghalmi (Szega) Bálint, Vinczeffy Zsolt, dr. Bakos Gergő, Rónai Tibor, Reitinger Gábor, Tóth (T-kulcs) Gábor, Rózsa Balázs, Alberto Marengo, Jánoki Ádám, András Vince, Móricz Dani. Hogy idén kik lesznek a sztárindulók, az még függ nagyjaink versenynaptári kötelezettségétől, de a rendezők kívánság és rajtlistáján akad még bőven hely NEKED is!

Szóljon hozzá!