ZETApress

hírportál

Csak öt nap a prológig

A sportág magyar zászlóshajója a jövő kedden rajtoló 40. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. A hatnapos viadal délutáni sajtótájékoztatóján a hazai szövetség elnöke hangsúlyozta: a kerékpársportban rettenetesen nehéz újraindítani valamit, ha megszakad a folytonosság.

Princzinger Péter a CCC Vörösmarty téri üzlete I. emeletén emlékeztetett rá: a Tour de Hongrie rendezése az 1925-ös első alkalom után többször is szünetelt, ám mostanra Magyarországon széles körben elfogadott és elismert esemény lett, és külföldön is egyre nagyobb nevet vív ki magának. ? A kerékpársport ünnepe a Tour de Hongrie, nincs szégyenkezni valónk a hasonló kategóriájú külföldi versenyekkel összehasonlítva. És hogy milyen lenne a sportágunk a magyar körverseny nélkül? Mint a labdarúgás az NB I vagy a Bajnokok Ligája nélkül. A zászlóshajó hiányozna a magyar kerékpársportból, amely által számos ajtó nyílik meg ? mondta.

Bemutatták a verseny megkülönböztető mezeit: az összetett legjobbját a sárga, a pontverseny első helyezettjét a zöld, a legkiválóbb hegyi-menőt a piros, míg az összetettben legelőkelőbb pozíciót elfoglaló legjobb magyar versenyzőt a fehér trikó illeti. Elhangzott, hogy a kommentátorok munkáját azzal segítik, hogy felkészítik őket az érintett tájak nevezetességeiből. A viadalról az M4 Sport élőben tudósít, az Eurosport beszámolói pedig legalább 150 ország nézőihez juttatják el a magyar körversenyt.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte, hogy a viadal 2015-ben indult újra, és ami akkor lehetetlen vállalkozásnak tűnt, ma már természetes: évről-évre megrendezik a Tour de Hongrie-t, amely négy év alatt rendkívül komoly versennyé nőtte ki magát. Tavaly 195 országban közvetítették, egyre komolyabb csapatok és szponzorok szálltak be, idén pedig már sokkal több város szeretett volna rajt- vagy célhelyszín lenni, mint amennyire a hat szakasz lehetőséget biztosít.

? A városvezetők is ráébredtek, hogy nagy lehetőség ez a verseny, amely az egész magyar kerékpársportnak új lendületet adott. A Tour de Hongrie egyik fantasztikus következménye az is, hogy jövőre Magyarországról rajtol a Giro d’Italia. Meggyőződésem, hogy ha az elmúlt években nem tudtuk volna ilyen színvonalasan megrendezni a magyar körversenyt, semmi esély nem lett volna a Giro ideérkezésének ? mondta a kormánybiztos hozzátéve: reméli, hogy a 2020-as Grande Partenzán (nagy rajton) Bodrogi László után újra lesznek magyar bringások.

Eisenkrammer Károly, a Szervezőbizottság elnöke elmondta, speciális GPS-megoldásnak köszönhetően a viadal honlapján követni lehet, hogy a karavánhoz tartozó melyik autó merre jár. Megemlítette: a három hegyi szakaszhoz amatőr túrák kapcsolódnak majd ingyenes nevezéssel. A 40. Tour de Hongrie 11-én kedden siófoki prológgal kezdődik és 16-án vasárnap székesfehérvári befutóval zárul. A nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő, 2.1-es kategóriájú viadalon 19 csapat 132 kerékpárosa vág neki a 890 kilométeres össztávnak. A március 12-ei útvonal-ismertetőről idekattintva olvashatunk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=TaFuBmUOXl8[/youtube]

Valter Attila, a CCC kontinentális fiókcsapatának versenyzője úgy fogalmazott: számára már a tavalyi év is sorsfordító volt, az idei pedig még inkább az. ? Szuper lesz számunkra ez a látványos és nehéz verseny, melyen sok lehetőség adódik a hegyimenőknek és a sprintereknek egyaránt. Ilyen komoly versenyen ritkán indul még a mi csapatunk is ? mondta hozzátéve: remekül összeszokott a csapattal, amelynek ezúttal a kapitánya lesz. A sok hegy, köztük is elsősorban a kékestetői befutó kifejezetten kedvez neki, így nem a hegyi trikó, hanem az összetett elsőség a célja. Az álma pedig, hogy a magyar körversenyen aratott siker után jövőre ott lehessen a CCC World Tour együttesében a Giro rajtjánál. A jövőre tervezett budapesti rajtról idekattintva olvashatunk.

Dina Márton, aki első versenyére készül Alberto Contador csapatában, a Kometa Cycling Teamben, csak tegnap érkezett haza Madridból, ahol a kerékpárját már átvette, új társaival viszont csak hétfőn találkozik majd. ? Most az a legfontosabb, hogy csapatunkból valaki megnyerje a versenyt, és hogy a szakaszokon sikereket érjünk el! ? reménykedett Márton, akinek múlt heti leigazolásáról idekattintva olvashatunk.

Lovassy Krisztián ezúttal a magyar válogatott színeiben áll rajthoz. Elsősorban a rövid, 4 kilométeres keddi prológon lesznek jó esélyei, valamint a pénteki Tiszafüred?Hajdúszoboszló szakaszon, hiszen a kisebb szintkülönbségű etapok fekszenek neki. Leszögezte: ha a válogatottal segíteni tudnak a többi csapatban tekerő magyar hegyimenőknek, akkor beállnak a sorba. Ezúttal inkább a minszki Európa Játékok pályaversenyeire koncentrál, ehhez remek felkészülés lesz, ha szökésben vagy épp a honfitársait segítve dolgozik a magyar körversenyen.

Szóljon hozzá!