ZETApress

hírportál

Szégyenében kezdett futni Németh Lajos

40 éves koráig kényelmes családapaként élte az életét Németh Lajos. A fordulat egy családi rendezvényen következett be, ahol a gyerekeivel együtt kellett lefutnia 350 métert, ám őt 100 méter után úgy kellett a célba vonszolni az akkor kiskamasz srácainak ? tudtuk meg Keresztes Nikitől.

? Korábban éltem a kényelmes munka-család-tévé-ropi-papucs-sör bűvöletben, ám ez a szégyenteljes teljesítmény, valamint a gyermekeim csalódott tekintete felrázott a tunyaságból. Világéletemben úgy éltem, hogy felnézzenek rám, ám ekkor láttam, leírtak és ezt nem hagyhattam! ? kezdte Németh Lajos. A népszerű meteorológus teljesen titokban kezdett eljárni a futni és csak akkor szólt a családnak új hobbijáról, amikor már egy teljes szigetkört teljesíteni tudott.

? Mondhatom, hogy inkognitóban szöktem el, hogy formába hozzam magam. Kemény fél év volt, de sosem felejtem el, amikor az első 5.3 kilométeres sziget kört lefutottam! Én, aki az első nap 100 méter után kifulladtam! ? mesélte a meteorológus, aki a június 8-i Nemzeti Futóverseny egyik futó-nagykövete.

Innentől azonban nem volt megállás, olyannyira, hogy ötven éves korában, komoly edzéstervet követve lefutotta élete első maratonját, amit ötvenöt éves korában egy újabb követett. ? A ’90-es évekről beszélünk, akkor még nem volt nagy kultusza a tömegsportoknak. Azért hatalmas élmény egy városi futóverseny, mert ott a sportemberek támogatják, segítik egymást, nagyon inspiráló volt több ezer társammal együtt teljesíteni a távot ? emlékezett vissza első maratonjára Németh Lajos.

Az időjós egy térdműtétnek köszönhetően mostanában már csak kerékpározni szokott, de mindenkit arra buzdít, hogy sosem késő elkezdeni a rendszeres sportot, azon belül is a futást. ? Az idő múlását megállítani nem lehet, de hatásait a sporttal lassítani nagyon is! A Nemzeti Futóverseny remek lehetőség azoknak, akik már kocognak egy ideje, de egy versenyre még nem mertek benevezni. Az 5 kilométeres etap nekik van kitalálva. Aki pedig nem tud Budapestre utazni, hogy a többi sportemberrel együtt fusson, őket arra biztatjuk, aznap akár a lakóhelyük közelében fussanak egy kicsit és osszák meg velünk a futóélményeiket! ? folytatta Németh Lajos.

A június 8-i szombati futóversenynek történelmi helyszín ad otthont: a rajt és a befutó a Hősök terén lesz, az útvonal pedig az Andrássy úton halad végig. A szervezők 10 órakor indítják a 10 kilométeres, 12-kor pedig az 5 kilométeres távot. A Nemzeti Futóverseny küldetése, hogy valamennyi magyart megmozgassa, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy bárhol is vannak a világban június 8-án, fussanak és hívják fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára! A rendezvényre honlapjukon lehet regisztrálni. A befolyt nevezési díjból jótékony célokat szolgálnak, egészségmegőrző, preventív programokat támogatnak.

Szóljon hozzá!