ZETApress

hírportál

Magyar női siker a BL-ben

Dzsenifer gólörömeZsinórban a negyedik, összesen a hatodik BL-döntőt nyerte meg a francia Olympique Lyon 19.487 néző előtt tegnap este a Groupama Arénában. A mérkőzést a 110. jubileumi sportújságíró kongresszus résztvevőjeként a C3 szektorban szurkoltuk végig és a C4-es büfében 1-1 hot dog mellé 1-1 sört vagy üdítőt kaptunk.

Marozsán Dzsenifer, a franciák magyar származású középpályása negyedszer nyerte meg a női labdarúgó BL-t, amelynek döntőjében 4:0-s félidő után 4:1-re legyőzték az FC Barcelonát. Ez volt a 10. döntő, de az első, amit a férfiak fináléjától független időpontban és városban rendeztek. A Lyon a 2001-ben alapított ? és 2009-ig női UEFA Kupának nevezett ? sorozat legeredményesebb klubja: a hat győzelem mellett két ezüstérmet is szerzett.

Az 5. percben éppen a német válogatottal olimpiai aranyérmes és Európa-bajnok Marozsán szerzett vezetést, majd az aranylabdás norvég Ada Hegerberg 14., 19. és 30.perben lőtt góljaival mesterhármast ért el. Mivel a II. félidőben a Lyon kiengedett, nem lett meg a női sportról és sport-újságírásról tartott konferencián a francia Laura Georges által említett 5:0, de a szép játék és a győzelem igen! A 4:1-es végeredményt Asisat Oshoala állította be a 89. percben.

A budapesti születésű Dzsenifer könnyeivel küzdve köszönte meg a meccs végén a közönségnek a buzdítást és focicsukáját is megmutatta, melyet mindig díszít a ráfestett magyar trikolór! A kupát is ő vehette át, majd átadta csapatkapitányuknak. A mezőny legjobbjának a lyoni Hegerberget választották. Csapatának összesen 19 lövése volt, ebből 11 találta el a kaput, a túloldalon 10/2 volt az arány. A díjakat többek között Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke, valamint Csányi Sándor, a FIFA magyar alelnöke, az MLSZ elnöke adta át.

A Lyon keretében hárman is vannak ? Wendie Renard, Sarah Bouhaddi és Eugenie Le Sommer ?, akik klubjuk mind a hat BL-győzelmének részesei voltak, közülük Renard, a francia válogatott és a Lyon csapatkapitánya most lépett pályára 82. alkalommal a BL-ben, amivel rekordot döntött. A női BL gólkirálya Pernille Harder, a német Wolfsburg dán csatára lett nyolc találattal.

Szóljon hozzá!