ZETApress

hírportál

Ünnepel sport-újságírásunk

Jubileumi sportújságíró kongresszusHáromnapos nemzetközi kongresszust tart a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) holnaptól Budapesten, mert 110 évvel ezelőtt alakult meg szervezetünk elődje, a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa.

Programsorozatunkra négy kontinens csaknem ötven országából érkeznek sportújságírók. A nemzetközi delegáció tagjait ma Tarlós István főpolgármester, Európa idei sport-fővárosának első embere fogadja. A vendégek holnap délelőtt ellátogatnak a Parlamentbe, délután az épülő Puskás Arénába, este pedig a jubileumi díszvacsorának is otthont adó felcsúti Puskás Akadémiára.

? A sportújságírók sok nagy sikerről beszámoltak már, sok ünnepi sportpillanatot tettek emlékezetessé, sok nagy sztoriról írtak cikkeket, könyveket, valamint díjátadó gálákat rendeztek a legjobb sportolóknak. Most a saját száztíz éves történetünket ünnepeljük, arról jelentetünk meg könyvet, mintegy kétszáz hazai, határon túli és külföldi kolléga részvételével rendezünk díszvacsorát, amelyen nemzetközi szervezeteink vezetői és az MSÚSZ korábbi elnökei is részt vesznek. Persze, a kongresszus hagyományos feladatainak is eleget teszünk: lesz szakmai konferencia és sportolni is fogunk. Sőt, egy nagy bejelentéssel is készülünk ? mondta el Szöllősi György, az MSÚSZ közelmúltban újraválasztott elnöke.

A kongresszus keretében Budapesten tartja ülését holnap reggel a Mercure Buda Hotelben a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) európai szekciójának Végrehajtó bizottsága. Közös programként az MSÚSZ hazai és határon túli tagjaival együtt a mintegy 200 fős nemzetközi delegáció másnap kilátogat a Groupama Arénába, a női Bajnokok Ligája 18 órai döntőjére is, melyet az M4 Sport élőben közvetít. Meghívást kaptak az AIPS és az AIPS Europe vezetőségi tagjai, a szomszédos országok és a Visegrádi Államok sportújságíróinak képviselői, de itt lesz Réthy Béla, a német ZDF népszerű magyar származású sportkommentátora is.

Holnap délután mutatják be a Dénes Tamás szerkesztésében megjelenő A magyar sportújságírás története című könyvet, szombat délelőtt pedig A nők szerepe a sportban és a sportmédiában címmel nemzetközi konferenciát tartanak a Testnevelési Egyetem Athén-termében. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, az AIPS vezetőségi tagja szervezésében sorra kerülő konferencián többek között előadást tart Donna da Varona kétszeres olimpiai bajnok úszónő, amerikai televíziós riporterlegenda; Hosszú Katinka háromszoros ötkarikás aranyérmes úszónő; Szabó Tünde olimpiai és világbajnoki ezüstérmes úszónő, az EMMI sportért felelős államtitkára; Gianni Merlo, az AIPS elnöke, továbbá Charles Camenzuli, az AIPS Europe elnöke. Mindkét esemény a kormány által támogatott Nagy Béla Program segítségével valósulhat meg.

A nemzetközi delegáció tagjai vasárnap hazautaznak. A sportújságírók aznap délelőtt a Testnevelési Egyetemhez közeli Czakó utcai Sporttelepen a hagyományos Labdarúgó Hoffer-kupán vehetnek részt. Ha összejön a kellő számú jelentkező, a Szamos utcai Budai Teniszcentrumban ugyanakkor rendezik az I. Thékes-kupa újságíró tenisztornát. Záróebédre és a kupák eredményhirdetésére a Testnevelési Egyetemen kerül sor. Már péntek reggel a hivatalos program elején vagy vasárnap délután a hivatalos program végeztével az MSÚSZ tagjai megnézhetik az épülő Puskás Arénát.

Szóljon hozzá!