ZETApress

hírportál

110 éves sport-újságírásunk

110 éves sport-újságírásunkA hazai sportújságírás múltjáról és jelenéről jelentetett meg kötetet a Magyar Sportújságírók Szövetsége Dénes Tamás szerkesztésében. Szaklektora: Novotny Zoltán, lektora Rochy Zoltán volt. Fotói az MSÚSZ, a Fortepan, valamint a szerzők archívumából származnak.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a 110 éves jubileumi rendezvénysorozat keretében délután a Mercure Buda Hotelben úgy fogalmazott: miközben a sportújságírók rengeteg sportsikerről és sportolóról írtak könyveket, éppen a saját történetükről nem jelent meg eddig kiadvány. ? Most jutottunk el idáig, így tulajdonképpen a saját hivatásunkat ünnepelhetjük! ? fogalmazott a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Szöllősi György emlékeztetett: A magyar sportújságírás története című kötet megjelentetésnek az adott aktualitást, hogy 110 évvel ezelőtt, 1909 tavaszán alakult meg szövetségünk jogelődjének számító szervezet, a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa. Az elnök kiemelte: a könyv nem jöhetett volna létre a sport-államtitkárság által támogatott Nagy Béla Program nélkül, melynek első ütemében 30 projektet tudott támogatni a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

Novotny Zoltán, a népszerű rádióriporter, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségnek (AIPS) 1924-es indulása óta vannak magyar tagjai és a Magyar Újságírók Országos Szövetségén (MÚOSZ) belül 1958-ban alakult meg a Sportújságíró Szakosztály, majd innen 1993-ban vált önállóvá szövetségünk, miközben a 60-120 fős tagozatból mára több mint 800 fős szervezetté vált, s tagjaink névsora a könyv utolsó lapjain olvasható.

Dénes Tamás, a 400 oldalas kötet szerkesztője szerzőtársaival együtt tavaly februárban kezdte a gyűjtőmunkát, és nem is gondolták volna, hogy ilyen gazdag anyagot találnak. ? A sportújságíró munka tulajdonképpen szakújságírás. Büszkék lehetünk arra, hogy a mi szakmánknak készült el az első ilyen könyve ? jelentette ki a szerkesztő és hozzáfűzte: szeretettel írták, így nem lett egy botránykönyv. ? Elsősorban a szépet és a jót írtuk meg, szerencsére nem volt nehéz dolgunk! ? folytatta az MSÚSZ elnökségi tagja.

A 428 oldalas könyvből terjedelmi okokból sok dolog kimaradt, de ez sem merülhet feledésbe. Alkotóik tervezik az újabb megjelentetést, várnak hozzá további anyagokat, de nem tudni még, hogy ez egy bővített 2. kiadás lesz-e, vagy II. kötetként a jelenleginek a folytatása. A könyv végigköveti a szakma történetét, bemutatja a magyar sportsajtó bástyáit, felidézi az MSÚSZ és elődeinek történetét és még sok minden mást ? olvasható szerkesztője ajánlójában, a kötet hátsó borítóján.

Szóljon hozzá!