ZETApress

hírportál

Női bringások Pannonhalmán

Az orosz Polina Kirillova nyerte hazánk első UCI 1.2-es besorolású női kerékpárversenyét Pannonhalmán, Vas Kata Blanka UCI pontokat szerzett ? tudatták a szervezők. Fotóink Vanik Zoltán / Bringasport felvételei. A tegnapi férfiversenyről idekattintva olvashatunk.

Pannonhalma környékén 101,2 kilométer várta a Visegrád 4 Ladies Series résztvevőit, amely hazánk első UCI 1.2-es besorolású női kerékpárversenye volt. Végül Polina Kirillova (Oroszország) szerezte meg a győzelmet, a legjobb magyar kerekes Vas Kata Blanka lett, aki a 10. helyen ért célba.

A mezőny nem sokkal délután fél kettő előtt rajtolt el Pannonhalmáról, a versenyzők Ravazd, Bakonypéterd, Veszprémvarsány, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Dudar és Nagyesztergár érintésével érkeztek Zircre, ahonnan 101,2 kilométeres útjuk visszavezetett Pannonhalmára.

Az éles rajtot követően két kisebb bukás borzolta a kedélyeket, majd mintegy bő harminc kilométer abszolválása után egy tizenkét fős sor lépett el, név szerint Vas Kata Blanka (Magyarország), Monika Brzezna (Mat Atom Deweloper), Karolina Sowa (Mat Atom Deweloper), Katarzyna Wilkos (Mat Atom Deweloper), Jarmilla Machacova (Dukla Praha), Melissa Van Neck (Dukla Praha), Nikola Bajgerova (Dukla Praha), Margarita Syradoeva (Oroszország), Polina Kirillova (Oroszország), Galina Chernyycheva (Oroszország) és Irina Ivanova (Oroszország).

Ide ugrott fel néhány kilométer elteltével Matuz Etelka (Magyarország), Kaja Rysz (Mat Atom Deweloper), Veronika Jandova (Wheel Divas Cycling Team) és Lorraine Dettmer (Union Radrennteam Pielachtal). A szökevények remekül dolgoztak együtt folyamatosan növelve előnyüket, a verseny egy pontján már bő hat és fél perccel vezettek a főmezőnnyel szemben. A két magyar kerekes sokat dolgozott a csoport élén.

Pannonhalmán következett a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet négyszer is abszolválniuk kellett. Az első mászáskor kettészakadt a szökevénysor, majd Polina Kirillova (Oroszország) indult meg, akivel csak Monika Brzezna (Mat Atom Deweloper) és Jarmila Machachova (Team Dukla Praha) tudta tartani a tempót.

Az utolsó körben Kirillova ismét támadott pillanatok alatt leszakítva riválisait, így magabiztosan nyerte meg a versenyt Machacova és Brzezna előtt. A legjobb magyar Vas Kata Blanka lett, aki az előkelő 10. helyen zárt ezzel három UCI világranglista pontot gyűjtve. ? Nagyon jó volt magyar közönség előtt versenyezni. Miután kialakult a szökés sajnos nem nagyon akart senki sem vezetni, sokat vállaltam, s kissé el is fáradtam, amire beértünk a körpályára. Az első mászáskor leszakadtam, de utána sikerült visszaküzdenem magam az üldözősor végére, így tizedik lettem ? mondta Vas Kata Blanka röviddel a célba érkezést követően.

Visegrád 4 Ladies Series, Pannonhalma?Pannonhalma 101,2 km:

1. Polina Kirillova, orosz (Oroszország) 2:41:09
2. Jarmila Machacova, cseh (Dukla Praha) + 6 mp
3. Monika Brzezna, lengyel (Mat Atom Deweloper) + 20 mp
4. Katarzyna Wilkos, lengyel (Mat Atom Deweloper) + 2:25
5. Margarita Syradoeva, orosz (Oroszország) + 2:27
6. Karolina Sowa, lengyel (Mat Atom Deweloper) + 2:32
7. Galina Chernycheva, orosz (Oroszország) + 2:35
8. Melissa van Neck, cseh (Dukla Praha) + 2:40
9. Irina Ivanova, orosz (Oroszország) + 2:44
10. Vas Kata Blanka, magyar (Magyarország) +2:58

Hazánk második profi női versenyére sem kell sokat várni, hiszen július 6-án szombaton Zalaegerszegen állnak rajthoz a hölgyek, ugyancsak egy 1.2-es besorolású egynaposon. A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamainak hivatalos honlapján találhatók.

Szóljon hozzá!