ZETApress

hírportál

Múlt, jelen, s jövendő

Gyarmati PankaBejelentette visszavonulását Gyarmati Panka világkupagyőztes, junior világbajnok szabadstílusú hódeszkázó délelőtt a Magyar Diáksport Szövetség Munkácsy Mihály utcai székházában.

A 25 éves sportolónő könnyeivel küszködve elmondta: bár a 2018-as olimpiai kvalifikációs időszak elején elszenvedett sípcsonttörése után még sikerült elérnie egy VK 7. helyezést, már nem volt elég verseny hátra ahhoz, hogy megvalósíthassa nagy álmát, a részvételt a 2018-as Phjongcshang-i Téli Olimpián.

? Visszajutottam ugyanarra a szintre, ahol a sípcsonttörésem előtt voltam, de a test nem felejt, erős fájdalmaim voltak és vannak azóta is. Úgy érzem, eljött az a pont, hogy ezt a hosszú szakaszt lezárjam és egy új fejezetet kezdjek az életemben. Eredetileg úgy gondoltam, hogy kijutok Pjonghcshangba és utána hagyom abba a versenyzést. Ez adott volna méltó keretet a pályafutásomnak ? fogalmazott Panka hozzátéve: érezte, hogy egyre nehezebb felvennie a versenyt a fiatalabbakkal.

Az olimpiai részvétel kivételével tulajdonképpen mindent sikerült elérnie a sportágban, amit annak idején álmában sem gondolt volna. A jövőjét illetően Panka elárulta: főállásban már jelenleg is egy reklámügynökségnél dolgozik, de a sporttól sem szakad el. Fricz Botonddal snowboard-táborokat szervez fiataloknak, emellett a Budapest Európa Sport-fővárosa 2019 rendezvénysorozat sportolói nagykövete.

Bordács Miklós, az MSBSZ ügyvezető elnöke az elmúlt idényt értékelte. Beszámolt arról, hogy több éves szünet után a szövetség idén hazahozta a szabadstílusú bajnokságot, mert a külföldön rendezettek iránt kevés volt az érdeklődő. Panka ottani szerepéről idekattintva olvashatunk. ? A Mátraszentistváni Síparkban közel 60 résztvevővel sikerült egy hangulatos és színvonalas versenyt rendeznünk ? emlékeztetett rá az ügyvezető, majd arról beszélt, hogy megvan a sportágban az átmenet, hiszen a 18 éves Fricz Botond lehet a visszavonult sportolónő utódja.

Fricz Botond elmondta, hogy Pankához hasonló utat járt be eddig ő is: az ausztriai schladmingi sporttagozatos iskolába járt, melyet kiemelten a téli sportolók számára hoztak létre, és ott jó alapokat szerzett. Az elmúlt évben két és fél hónapra kiment Ian Kirkhöz, Panka korábbi edzőjéhez, akinél bevallása szerint rengeteg trükköt tanult, valamint megismerte az amerikai mentalitást is. Távlati célja, hogy kvótát szerezzen a 2022-es Pekingi Téli Olimpiára. A fiatal hódeszkás slopestyle-ban 3. lett az Észak-amerikai Kupán, (North American Cup), majd mindössze három VK-versennyel a háta mögött sikerült 30. helyet elérnie az Egyesült államokbeli Park Cityben rendezett vb-n.

Szóljon hozzá!