ZETApress

hírportál

V4 bringák a hétvégén

Rekordrészvétel mellett rendezik meg szombaton a Budapest és Pannonhalma közötti 168,7 km-es VII. V4 nemzetközi országúti kerékpárverseny magyar etapját ? tudtuk meg délelőtt Budán a Külkereskedelmi és Külügyminisztériumban, ahová az előadók rendőri felvezetéssel kerékpárral érkeztek a pesti Carl Lutz rakpartról.

Dr. Kumin Ferenc, a KKM európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: az 1991-ben létrejött visegrádi együttműködés egy sikertörténet, hiszen a 4 ország ? Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia ? közötti kapcsolatok sűrűsége azt mutatja, hogy annak idején helyes volt az alapító atyák elképzelése. A visegrádi országok gazdasági súlyát jól jelzi, hogy együtt nagyobb kereskedelmet folytatnak Németországgal, mint Franciaország. ? A V4 Kerékpárverseny jól népszerűsíti a visegrádi együttműködést, és hirdeti a Visegrádi Csoport eszmeiségét, a közös hagyományokat ? fogalmazott a helyettes államtitkár.

Dávid F. Andor, a Nemzetközi Visegrád Alap ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a 2000-ben alakult alap évről évre növekszik, s már 2013-tól ? az első verseny óta ? támogatja a V4 kerékpárversenyt, amelynek egyre nagyobb az elismertsége, fantasztikus kezdeményezésnek és példaértékű projektnek nevezte.

Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta, hogy a 2020-as Tokiói Olimpia kvalifikációs pontszerzésének félidejében járunk. Öt verseny van erre kijelölve, s a hétvégi is köztük van. Paolo Savoldelliről, a verseny olasz sztárvendégéről idekattintva olvashatunk.

A szombati verseny idén a négy futamból álló sorozat második akkordja lesz a Lengyel Nagydíj után. A mezőny többek között Telki, Zsámbék, Bicske, Csákvár, Bodajk, Csetény, Zirc és Ravaszd érintésével érkezik meg Pannonhalmára, ahol a befutó előtti körözés során többször is meg kell küzdeniük a helyenként 15%-os, térköves emelkedővel. A V4-ek tagországai 2013 óta rendezik ilyen néven a viadalt, ami kezdetben egyben teljesítendő 500 kilométeres távot jelentett amatőrök számára. Azóta azonban a világbajnokságokra és az olimpiákra is kvalifikációs pontokat adó nemzetközi versenyrendszerbe, az UCI Europe Tourba integrálódott, négy különálló UCI 1.2 kategóriás egynapos versenyként.

Kalla-Lukács Péter az Arval-csoport képviseletében arról beszélt, hogy nemzetközi autókölcsönző cégként azért támogatják a kerékpárversenyt, hogy bringázás népszerűsítésével környezettudatos alternatívát mutassanak az autósoknak.

Törzsök Zsolt, a fő-szervező Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke a délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy összesen 28 csapat, köztük öt magyar sor áll rajthoz szombaton, a mezőny felét profi kontinentális klubok alkotják. Az előnevezések szerint 162-en lesznek ott a startvonalnál, ami rekord, hiszen magyarországi profi pontszerző kerékpáros-viadalon még sohasem volt ilyen sok induló.

Másnap tartják meg a 101,3 kilométeres V4 Ladies Series Pannonhalmát, amely az első hazai professzionális női verseny lesz. A közel 60 fős mezőnyben a három magyar csapat mellett cseh, izraeli, lengyel, német, orosz és szlovák kerékpárosok is nyeregbe pattannak a győzelem, valamint a világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontok megszerzése érdekében. A mezőny nem sokkal 13:30 előtt rajtol Pannonhalmán, ahová 101,2 kilométer megtétele után Ravaszd, Bakonypéterd, Veszprémvarsány, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Dudar és Nagyesztergár érintésével érkeznek Zircre, ahonnan útjuk visszavezet Pannonhalmára. A férfiaknál Valter Attilától, a nőknél Vas Kata Blankától várja az elnök a legjobb szereplést. Még a győzelemre is esélyesnek tartja őket, pedig eddig magyar versenyzőnek még nem sikerült diadalmaskodnia a V4-en.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy ez a 168,7 km ennél jóval több, hiszen az éles rajt csak Budakeszin, a Telki úti 2-es kilométerkőnél lesz 11:35-kor, s odáig is közel 20 km-t kell letekerni a versenyzőknek. A fő-szervező kérdésemre elmondta, hogy aki lekési a rajtot, az már el sem indulhat! A pannonhalmi célig így mintegy 190 km-et kell tekerniük, s a végén négyszer kell megmászniuk (és másnap a nőknek is!) a 134 méteres szintkülönbséget az apátság előtti célig. A nők felvezető szakaszáról nem esett szó, nem mondta és én sem kérdeztem, hogy ők vajon honnan és mennyit mennek a pannonhalmi éles rajtig. Remélem, hogy nem csak azért indulnak vasárnap délután, hogy felvezetésként ők is a fővárosból tekerjenek több mint 100 km-t odáig!

Szóljon hozzá!