ZETApress

hírportál

Mári remekelt Hyéres-ben

Érdi Mári második lett ma Hyéres-ben: világbajnokot verve egyik legjobb helyezését érte el a magyar vitorlázónő ? tudatta Somogyi Nóra senior account manager, LA Communications.

Felnőtt pályafutása egyik legjobb eredményét érte el a vitorlázó Érdi Mári: a női Laser Radialban induló magyar versenyző a francia Hyéres-ben megrendezett hagyományos French Olympic Week versenyen összetettben második helyezett lett. A szombati éremfutamon ugyan csak az utolsó, 10. helyen futott célba, de ezzel is megőrizte a korábbi futamokon szerzett előkelő pozícióját. A vert mezőnyben végzett a belga világbajnok Emma Plasschaert és a világranglista 4. helyén álló amerikai Page Railey.

A megszokottnál kisebb (49 fős), de annál erősebb mezőny állt rajthoz a dél-franciaországi Hyères-ben megrendezett hagyományos French Olympic Week versenyen, amely a korábbi évektől eltérően idén nem számított világkupa fordulónak. A legfrissebb (április 24-én közzétett) világranglista első húsz helyezettje közül rajthoz állt. a 3. (a világbajnok belga Emma Plasschaert), 4. (az amerikai Page Railey), 5. (a finn Tuula Tenkanen), a 9. (a szintén finn Mikkola), a 10. (a svájci Jayet) és a 16. (a brit Young) is.

A szombati éremfutam előtt ? 11 futam teljesítése után ? Mári 42 ponttal vezette a mezőnyt, mögötte Tenkanen 51 pontot, Plasschaert pedig 70 pontot gyűjtött. Ez azt is jelentette, hogy a magyar vitorlázó a második helynél hátrébb már nem tudott végezni az összetettben, így az éremfutamon csak finn ellenfelére kellett figyelnie. Ez azonban nem sikerült, ugyanis a finn versenyző a 4. helyen ért célba, míg Mári csak az utolsó, 10. helyen futott be. Így összetettben a finn versenyző nyert, Mári a második, míg a belga világbajnok a harmadik helyet szerezte meg.

Az éremfutamtól eltekintve a magyar olimpiai csapat második kvótáját megszerző Érdi Mári az egy hetes verseny alatt rendkívül kiegyensúlyozottan szerepelt. Az egész mezőnyben az ő kieső futama volt a legkisebb helyezés, és ő versenyezett a legkisebb szórással. A versenyző a Magyar Vitorlás Szövetség honlapjának a szombati futam előtt úgy nyilatkozott, hogy a jó döntések sorozata mutatkozott meg az előkelő helyezésben, jól láttam a dolgokat és a döntéseket, amiket ennek alapján hoztam, ki is fizetődtek. Biztató az olimpiára nézve, hogy a magyar versenyző sebessége a világ közvetlen élmezőnyével való összevetésben is nagyon jó minden széltípusban, a rajtok pedig ? az utolsó futam kivételével ? mindig jól sikerültek.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára hangsúlyozta: a szövetség minden évben igyekszik a lehető legtöbb támogatást megadni a szerződéses élversenyzőknek, így a francia versenyen remekül szereplő Érdi Mári mellett a tokiói olimpiai kvótát elsőként világbajnok Berecz Zsombornak, valamint a genovai világkupa fordulóban kiemelkedő eredményt elért Vadnai-testvéreknek és a 470-es Gyapjas Balázs ? Gyapjas Zsombor párosnak. A főtitkár hozzátette: az öt szerződéses egység 2019-ben az MVSZ-től 108 millió forint támogatást kap összesen, az ösztöndíjakkal és egyéb állami támogatásokkal együtt. Bár a támogatási összegek jelentősek, de azt is látni kell, hogy ezek csak egy töredékét adják a sportolók felkészülésre fordított kiadásainak. Az olimpiára készülő egységek éves költségvetése mintegy 275 millió forint, ennek előteremtése pedig nagyon nehéz feladat. A magyar versenyzők által elért kiemelkedő eredmények nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a vitorlázás, mint sport ? azon belül az élversenyzés és a túravitorlázás is ? még népszerűbbé váljon Magyarországon.

A Magyar Vitorlás Szövetség

Az 1929-ben alakult Magyar Vitorlás Szövetség a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek közel A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.

Szóljon hozzá!