ZETApress

hírportál

600 pingpongozó a Hungexpon

Budapest nagyszerű házigazda lesz ? mondta a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) német elnöke. A Hungexpon húsvétvasárnap kezdődő egyéni vb-n 143 ország közel 600 versenyzője küzd majd az érmekért.

A magyar színeket hét női és hat férfi asztaliteniszező képviseli majd a világbajnokságon, ahol öt számban: férfi és női egyesben, valamint férfi, női és vegyes párosban hirdetnek győztest ? tudtuk meg délelőtt a Hungexpo F-épület Konferenciatermében, az esemény helyszínen tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Müller Béla sajtófőnök moderálásával. Képeink a vb hivatalos fotói.

Nátrán Roland, a magyar szövetség (MOATSZ) elnöke elárulta, hogy az elmúlt napokban sokan kérdezték őket, mennyire fáradtak, de mint mondta: ilyesmiről nincs szó. ? Világbajnokságot rendezni jó. Számunkra már az elmúlt napokban megkezdődött a vb, s alig vártuk, hogy a szereplők is megérkezzenek. Köszönjük legfontosabb partnereinknek, a magyar kormánynak, államtitkár asszonynak, Thomas Weikertnek és az ITTF-nek, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak, Kulcsár Krisztián elnöknek és Kamuti Jenőnek, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének az együttműködést ? jelentette ki Nátrán Roland és reményét fejezte ki, hogy a vb telt-házas lesz, s ahogy fogalmazott, rendezőként az a céljuk, hogy az összes néző VIP-nek, azaz különlegesnek érezze magát.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, a vb védnöke kiemelte: Budapest ismét készen áll arra, hogy bizonyítson egy népszerű sportágban. ? Az elmúlt években természetesen a sport területe és a sportág is sokat változott, de mondhatjuk, hogy az asztalitenisz népszerűsége töretlen. Ezt nagyon jól mutatja, mekkora igény mutatkozott a bérletekre és napijegyekre, hiszen előbbiek 90 százaléka már az első héten elfogyott. A televíziós közvetítéssel több százmillió nézőhöz fogunk eljutni, remek alkalom ez arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak ? mondta. Emlékeztetett, hogy kormányunk 2010 óta kiemelt stratégiai ágazatként tekint a sportra, s az volt a céljuk, hogy 2020-ra ne legyen olyan sportág, amelyben Magyarország ne tudná megrendezni a csúcseseményt. ? Örülünk, hogy asztaliteniszben ez sikerült, minden feltétel adott ahhoz, hogy a nemzetközi mezőny szívesen jöjjön hozzánk. Idén még öttusa-, vívó- és kajak-kenu világbajnokságot is rendez Magyarország! ? tette hozzá az államtitkár.

Thomas Weikert német sportvezető elmondta, hogy Magyarország megannyi ikonikus és emlékezetes asztalitenisz pillanatot adott nekünk a sporttörténelem során. Az első vb-n, 1926-ban a férfi és a női győztes is magyar volt. (Mint egy hete megírtuk, a vb közel 70 év után tér vissza Budapestre.) Személyes emlékeit megosztva az elnök elárulta: amikor a ’70-es években ő játszani kezdett, Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor volt a példaképe. ? Nagyon örülünk, hogy a legutóbb 1950-ben vb-házigazda Magyarország ismét nagyszabású eseményt rendez, gratulálok az egész rendezői csapatnak azért, amit itt létrehoztak! ? mondta az ITTF elnöke és megemlékezett a hétfőn 21 éves korában elhunyt katari Abd el-Rahman el-Nadzsarról is, aki résztvevője lett volna a vb-nek, de autó-balesetben életét vesztette. A sportvezető együttérzéséről biztosította a gyászoló családot és a katari szövetséget.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke úgy fogalmazott: tiszta lelkiismerettel várják a rajtot, mert megértettük a feladatot ? Pontosan tudjuk, hogy egy nemzetközi szövetség életében a világbajnokság a legfontosabb esemény és hogy egy olimpia előtti évben milyen óriási az érdeklődés a viadal iránt itthon és külföldön is. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy mindenki, aki a szervezés részese volt, nagyon alapos munkát végzett. A vasárnap kezdődő vizsga úgy kezdődik, hogy a hallgató felkészülten jelent meg ? jelentette ki.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság először vett részt az asztalitenisz-vb megszervezésében, Kamuti Jenő elnök angolul elmondta: az asztalitenisz az egyik legsportszerűbb sportág, s nagyon örülnek, hogy az ő szervezetük is jelen lesz a tornán egy standdal.

Pongi, a vb kabalafigurája a beszédek után bemutatta a világbajnokság érmeit, amelyek a viadal logóját formázzák, piros és zöld színben pompáznak. Először a magyar válogatott jelenlévő tagjai tekinthették meg a medálokat.

A sajtótájékoztatóra két éljátékos is eljött. A női egyes második kiemeltje, a háromszoros világbajnok kínai Csen Meng azt mondta, januárban a World Tour-versenyen nagyon szerencsés volt Budapesten ? ő nyert! ?, s reméli, hogy most is hasonlóan szerencsés lesz! A férfiaknál hatodikként rangsorolt dél-koreai Li Szang Szu úgy fogalmazott, sok nagyon jó játékos van a világon, és szerinte a kínaiak sem verhetetlenek, ő mindenesetre mindent megtesz majd azért, hogy sikeres legyen és nyerni tudjon.

A két magyar kapitány, a nőket irányító Bátorfi Zoltán és Aranyosi Péter, a férfiak vezetője is úgy fogalmazott, jól sikerült a felkészülésük, s mindketten reményüket fejezték ki, hogy játékosaik ki tudják majd hozni magukból a maximumot. A selejtezők sorsolását ma 16 órától tartják, holnap következik a megnyitó és az első 16 kiemelt játékos felhelyezése a főtáblára, majd vasárnap 10 órától rajtolnak a versenyek.

Lotfi Begi, a vb március végén bemutatott hivatalos dalának szerzője a közös fotózás előtt elmondta: rengeteg pozitív visszajelzést kapott és régi vágya volt, hogy az Irie Maffia formációval együtt alkothasson.

Szóljon hozzá!