ZETApress

hírportál

Szkander Eb a Balatonnál

Ezer versenyzőt várnak jövőre Balatonfüredre. Jövő májusban Magyarország ad otthont a szkander Európa-bajnokságnak, amelyre 30 országból 200 junior, 200 para és 600 felnőtt versenyzőt várnak a szervezők ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a budapesti Danubius Hotel Arenában.

Sárfalvi Péter, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára szerint újabb mérföldkőhöz érkezett a szkandersport. ? 2017-ben beleláttam ebbe a csodálatos sportágba, látványos és eredményes világbajnokságot rendezett akkor Budapest, nem véletlen, hogy Magyarország a jövő évi Eb megrendezésének jogát is megkapta ? jelentette ki.

Mészáros János, a nem olimpiai sportokat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta: a szkander az utóbbi években hatalmasat fejlődött. ? Csabai Attila révén sportdiplomácia szempontjából is erős sportágról beszélünk ? emelte ki.

Az eseményt moderáló Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a szkander az a sportág, amelyet gyakorlatilag mindenki legalább egyszer kipróbált már. ? Örömteli, hogy a Magyar Szkander Szövetség kiemelten kezeli és támogatja a parasportolókat, bízom benne, hogy kiemelkedő magyar sikereket hoz majd az Eb is! ? mondta.

Hári Lenke, a vendéglátó Balatonfüred alpolgármestere bejelentette: Füred teljes mellszélességgel az Eb mellé állt. ? Városunk képviselő-testülete maximálisan támogatja az Európa-bajnokság megrendezését. Eddig főleg a vizes sportok és a kézilabda dominált városunkban, de mostantól ? a szkander révén ? az erősportok is leteszik a névjegyüket ? mondta.

Aszen Hadzsitodorov, a sportági világszövetség (WAF) elnöke, kiemelte, hogy 2017-ben Magyarország ? akkor budapesti helyszínnel ? már kiváló házigazdának bizonyult a szkander-világbajnokság hibátlan lebonyolításával, és biztos benne, hogy hasonlóképpen magas színvonalú esemény lesz majd Balatonfüreden is, ahol rekord-részvételre számít.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség első embere, egyben a nemzetközi és az európai szövetség alelnöke elmondta, hogy a 2020. május 16-a szombat és 24-e vasárnap között Balatonfüreden rendezendő Eb-n a juniorok és parasportolók mellett a felnőttek között seniorok (40+, 50+ és 60+) is indulnak.

A sajtótájékoztató végén Csabai Attila hazai és Aszen Hadzsitodorov európai elnök aláírta a 2020-as magyarországi szkander Eb rendezéséről szóló szerződést, majd Dobrocsi János szkander Eb-ezüstérmes, Dóró Zsolt szövetségi kapitány, Eb-bronzérmes és Barzsó István szkanderbíró bemutatót tartott. A sportágban egyébként 20-án nagyszombaton rendezik meg a nemzeti bajnokságot. A rangos hazai versenynek Göd ad otthont.

Szóljon hozzá!