ZETApress

hírportál

Megdőlt az induló-rekord

Idén minden eddiginél többen, 31.293-an neveztek a kétnapos 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futófesztiválra. A verseny vasárnapi távjai a hosszabb futások kedvelőit várta. A hétvége legnépszerűbb futamára, a 21 km-es félmaratonra egyéniben 8682 nevezés érkezett. Sokan közülük először tették próbára magukat: 1400 versenyzőnek ez volt élete első félmaratonja.

Reggel 9-kor Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest humán főpolgármester-helyettese, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Szabó Melinda, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese indították el a 21 km-es táv futóit a Margitszigeten. A rajtellövők versenyeztek is a távon: Szalay-Bobrovniczky Alexandra trióban, Gulyás Gergely és Révész Máriusz egyéniben tették meg a félmaratont.

A város legszebb részeit befutva elsőként Horváth György (SZOE SE) ért célba 01:08:34-es eredménnyel, egy perccel mögötte 01:09:34-es eredménnyel Csere Gáspár (BEAC) érkezett, a 3. helyen pedig Simon Péter (TITÁN TC) 01:13:04-es idővel végzett. A győztes Horváth György nyilatkozata a célban: Szokatlanul erős volt a verseny előtti hét, mert egy hete is félmaratont futottam. Az, hogy jól sikerült a regeneráció, 14 kilométernél mutatkozott meg, amikor élre álltam. 70 percen belül vártam magam és ez sikerült is!

A nők között az első befutó a félmaratoni távon 01:18:12 idővel Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) lett. A 2. Bognár Anna (Bp. Honvéd SE) 01:20:37, a 3. helyezett 01:21:01-es idővel Nicola Sykes (Bournville Harries) (GBR Birmingham) volt. Virág-Erdélyi Zsófia maratonfutó olimpikon értékelése futásáról: Boldogság, szenvedés, újraéledés? 3:40-es tempóban kezdtem, féltáv után teljesen meghaltam a szembeszélben, de a befutóra újra erőre kaptam. Nagyon elégedett vagyok!

Sokan kerekesszékkel teljesítették a távot és természetesen idén is szép számmal indultak jelmezben. Az amatőr futók tízezrei között neves művészek: többek között Lévay Viktória színésznő, Epres Attila színész; és olimpiai bajnokok: mint Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó, dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó, edző is a táv teljesítői voltak, de Fördős Zé gasztroblogger, műsorvezető és Gregori Dóra a Miss Hungary 2010. cím birtokosa is boldog mosollyal értek célba. Epres Attila így értékelte élete első 21 km-es versenyét: Egy szóban megfogalmazva laza volt a mai futás. Vásárhelyi Marci barátommal, az Örkény Stúdió műszaki vezetőjével futottam végig. Lassabb tempóban indultunk, mint terveztük és a célban úgy éreztem, bennem maradt még 10 kilométer!

A 10 km-es klasszikusnak számító Vivicittá táv mezőnye 13 órakor indult. A távot legrövidebb idő alatt Jacsev Sámuel (SZOE SE) teljesítette. Ideje 00:33:19, két másodperccel később Bognár Domonkos (Budapesti Honvéd SE) ért célba. Harmadikként Balázs Levente (Vasas SC) 00:33:23 idővel érkezett. Nőknél Bicsák Flóra (UTE) 00:35:37-es idővel végzett az első helyen, második helyen Bragmayer Zsanett 00:36:25-ös eredménnyel, míg harmadik helyen Szerencsi Ildikó (SZVSE) 00:37:14-es idővel teljesítette a távot.

A népszerű fesztiválra idén is nevezhettek cégek, hiszen ez a verseny a Fut a cég sorozat egyik állomása. A tavaszi megmérettetésre ötszáznál több cég 5500 futója jelentkezett. Évről évre egyre jelentősebb a női nevezők száma a futóversenyeken. Az idei kétnapos rendezvény összes nevezőjének 51%-a nő, 49% férfi. A 10 km-en 55% a nők aránya, a félmaratonon indulók 40%-a nő. Rekordszámú idén az országok listája, ahonnan futók neveztek a versenyre: 89 országból érkeztek a résztvevők a főváros legnépesebb tavaszi futóünnepére. A tegnapi napról idekattintva olvashatunk.

A technika idén is sokféle módon segítette a futókat és az érdeklődőket. A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is egyéni, személyre szabott videót kapott minden versenyző, így már nem csak fotókkal, hanem befutóvideóval is megőrizhető a futóverseny emléke. A szurkolók a rajtszámba épített chip segítségével követhették nyomon, hogy épp hol fut ismerősük. Ezen kívül vasárnap délelőtt akár otthonról is nézhető volt a verseny a Sport1 élő televíziós közvetítése és a stream segítségével. A résztvevők a két nap alatt a nyolc különböző távon bizonyíthattak és élhették át a közös sportolás felemelő élményét és a célba érés boldogságát.

34. Vivicittá eredmények

Félmaraton férfiak:
1. Horváth György (SZOE SE) 1:08:34
2. Csere Gáspár (BEAC) 1:09:34
3. Simon Péter (TITÁN TC) 1:13:04

Félmaraton nők:
1. Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) HUN Gödöllő 1:18:12
2. Bognár Anna (Bp. Honvéd SE) HUN Szeged 1:20:37
3. Nicola Sykes (brit, Bournville Harries) 1:21:01

10 km férfiak:
1. Jacsev Sámuel (SZOE SE) 33:19
2. Bognár Domonkos (Budapesti Honvéd SE) 33:21
3. Balázs Levente (Vasas SC) 33:23

10 km nők:
1. Bicsák Flóra (UTE) 35:37
2. Bragmayer Zsanett 36:25
3. Szerencsi Ildikó (SZVSE) 37:14

Szóljon hozzá!