ZETApress

hírportál

Fővárosunk sportfőváros

Budapest 2019 Európa SportfővárosaÁprilistól kiemelt szerepet kapnak a budapesti kondiparkok a Sportfőváros programban. Mától átfogó szemléletformáló kampányba fognak a Budapest 2019 Európa Sportfőváros programsorozat szervezői, hogy a szabadtéri kondiparkokban végezhető saját testsúlyos edzéseket még népszerűbbé tegyék a budapestiek körében.

A sportág neves hazai képviselői: Szarka Ákos világbajnoki bronzérmes street workout versenyző, a Bartendaz magyarországi csapatának alapítója, Radányi Norbert és Nagy Dániel Animal Flow instruktor bevonásával olyan edzés-tanácsadásokkal kísért bemutatókat, közös tréningeket tartanak, amelyeken bárki közelebbről megismerheti azt, hogyan fejlesztheti magát a kondiparkokban a nap 24 órájában szabadon elérhető erősítő eszközökön. Június közepéig városszerte be lehet kapcsolódni a programba, miután minden szombaton, egyidejűleg két fővárosi helyszínre szerveznek vezetett edzéseket a szakemberek.

Az eseménysorozat nyitórendezvényére ma délután 2 órától a Margitszigeten várták a fővárosiakat, amelynek házigazdája Gyarmati Panka, Európa-bajnok, junior világbajnok magyar snowboardos. Európai szinten sincs okunk panaszra. Budapesten már több mint száz különböző felszereltségű kültéri kondipark található, amelyek minden érdeklődő számára látogathatóak a hét bármely napján. Ennek köszönhetően az ismertségük, és vele együtt az ezeken a helyeken edzők száma is egyre nő.

? Az a tapasztalatom, hogy nálunk arányaiban kedveltebb ez a sportág, mint Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában, Szlovéniában vagy Romániában. Fővárosi kondiparkjaink alkalmasak arra, hogy hetente 2-3 alkalommal kint a szabadban, zöld környezetben mindenki a saját céljaiknak megfelelően sportoljon legyen profi, vagy amatőr ? emeli ki Szarka Ákos. Hozzátette a legnagyobb kihívást a kezdőknek az jelenti, hogy elsőre nem feltétlenül ismerik fel, melyik eszköz, mire való.

Radányi Norbert, a Bartendaz magyarországi csapatának alapítója szerint is mindenképpen szakértő segítség mellett érdemes nekikezdeni a kültéri kondiparkokban az edzéseknek. ? Kezdetben kevés ember tudja az edzésekhez megfelelően használni a saját testsúlyát és a különböző eszközöket. A kifejezetten erre a sportágra specializálódott edzők iránymutatásával, közös tréningek révén viszont gyorsan elsajátíthatóak az alapok, beleértve ebbe a gyakorlatok szabályos kivitelezését, illetve a helyes légzéstechnika kialakítását is ? hangsúlyozta Radányi Norbert, aki szintén évek óta azon dolgozik, hogy minél több embert ismertethessen meg a saját testsúlyos edzéssel.

Kondipark a Margitsziget déli csúcsánA Budapest 2019 Európa Sportfőváros programsorozat égisze alatt most még inkább nagyobb figyelmet kap ez a sportág. Április közepétől június közepéig, minden szombaton más-más kerületben és egyszerre két helyszínen, tanácsadásokkal kísért bemutató programokon vehetnek részt a saját testsúlyos edzések iránt érdeklődők. Az egész napos programok magas szakmai színvonaláról, a gyakorlatsorok gördülékeny, szabályos végrehajtásáról Nagy Dániel, Szarka Ákos, Radányi Norbert és csapata gondoskodik. Arról, hogy hol, kivel és mikortól lehet találkozni, a Sportfőváros Facebook-oldalán lesz fent mindig friss információ.

Az edzők azt kérik az érkezőktől, hogy, aki eljön a szabadtéri kondiparkokba szervezett edzésekre mindig megfelelő sportruházatban érkezzen, és fitnesz kesztyűt is hozzon magával. A közös edzések, bemutatók este 7 óráig folyamatosan zajlanak. A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként a tanácsadásokkal kísért szabadtéri kondiparkos edzések idén ősszel folytatódnak. Akkor elsősorban a felnőtt és idősebb korosztályt szeretnék a szakemberek megismertetni a fitneszterem alternatívájaként a szabadtéri fitnesz eszközök helyes használatával és a szakszerű edzésmódszerekkel.

Budapest 2019 Európa Sportfővárosa

A Sportfőváros programsorozatot Budapest Fővárosi Önkormányzat koordinálja annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója irányításával, illetve olyan stratégiai partnerek bevonásával, mint a Testnevelési Egyetem. A programsorozat célja, hogy a Sportfőváros programjain keresztül, a sportolás és az egészséges életvitel fontosságának hangsúlyozásával a lehető legtöbb budapestit ? főként olyan korosztályokat és csoportokat is, akiket eddig a sporttal kapcsolatos üzenetek nem értek ? megszólítsák, aktivitásra ösztönözzék.

Szóljon hozzá!