ZETApress

hírportál

31 ezer a harmincnegyediken

34. Vivicittá 2019Minden korábbinál több helyről, 89 országból és 1120 hazai településről regisztráltak nevezőket a szombat-vasárnap sorra kerülő 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futófesztiválra ? derült ki az esemény minapi sajtótájékoztatóján.

Kocsis Árpád versenyigazgató, egyben a szervező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője elmondta, hogy az össznevezők számát tekintve is csúcsot döntenek az idén. ? Eddig 30 ezer 150-en előneveztek, így az indulók összlétszáma elérheti a 31 ezret. Ilyen sok még sohasem volt ? jelentette ki a versenyigazgató, aki hozzátette: a 10 távból legtöbben, 8500-an a 21 km-es félmaratonra neveztek, a 2,4 km-es távra hétezren, négyezren pedig a csapatversenyben fognak rajthoz állni. Örömmel állapította meg, hogy az indulók között 6300 az iskolás.

A versenyigazgató kitért arra is, hogy a Vivicittá egyre jobban vonzza Budapestre a külföldieket, a hagyományoknak megfelelően magas a brit, a német és francia futók aránya, a legtöbben pedig Szlovákiából érkeznek, köztük sokan felvidéki magyarok. A sportvezető szerint pozitív tendencia, hogy drasztikus mértékben nő az indulók nők száma, amely összességében 51 százalék, de még a félmaratoni távon is 40 százalék. Megemlítette, hogy 1400 olyan futó lesz, aki életében először teljesíti a félmaratont, amely ismét a Margitszigetről indul és oda érkezik, s az útvonala megegyezik majd a tavalyival. Szurkolókkal, családtagokkal együtt összesen 60 ezer főt várnak a kétnapos eseményre, amelyről a Sport TV szombaton délelőtt élőben fog közvetíteni.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: tiszteletben tartják, hogy a városban sokan autóval akarnak közlekedni, ugyanakkor nem szerettek volna ilyen nagy létszámú szabadidősportolót megfosztani a futás élményétől, ezért a főváros vezetése három olyan versenyt engedélyezett, amely jelentős közlekedési korlátozásokkal jár.

Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese közölte, mindenkinek személyre szóló videókkal teszik emlékezetesebbé a Vivicittá Városvédő Futást, s a cég idén már öt kamerát helyezett el a félmaraton útvonala mentén, hogy még több szögből és még több ponton élhessék át újra és újra a futók a közös sportolás élményét és saját sikereiket.

A vállalat a felkészülés nehezebb időszakában is szeretné inspirálni a futóverseny résztvevőit. Ehhez olyan példákat, futó-nagyköveteket keresett, akik megfelelő inspirációval szolgálhatnak azoknak, akik halogatnak vagy legszívesebben feladnák a versenyt. Egyik közülük Lukoviczki Réka, a Robotlány, akit a belső erőn kívül hipermodern robotlába is segít a futásban, s a SUHANJ! Alapítvány segítségével készül fel a versenyre és további sportcéljai elérésére.

Szóljon hozzá!