ZETApress

hírportál

Éremvágy Glasgow-ban

Márton Anita világbajnokA címvédő Márton Anita éremért utazik a március 1-jén pénteken kezdődő Glasgow-i fedett-pályás atlétikai Európa-bajnokságra, amelyen 13 magyar versenyző vesz részt ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Magyar Sport Házában.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke elmondta, hogy az év fő versenye a dohai szabadtéri világbajnokság lesz, de a fedett Eb-n is jó teljesítményre számít az indulóktól. Jelezte, a 13 fős létszám (5 férfi és 8 nő) annak tükrében is magasnak számít, hogy a magyar atlétika még nem rendelkezik állandó fedett csarnokkal.

Kámán Bálint sportszakmai igazgató ? aki ezúttal debütál nagy versenyen ? kiemelte, hogy a csapat még nagyobb is lehetett volna, de a világbajnoki bronzérmes gátas Baji Balázs, valamint a 2017-es fedett Eb-n bronzérmes ötpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi sérülés miatt kénytelen kihagyni a viadalt. A 13 induló mellett további nyolc atléta került rendkívül közel az indulási szinthez, 60 méteren például hárman is egy századmásodperccel maradtak le az utazásról. Kerekes Gréta (60 m és 60 m gát), Nguyen Anasztázia (60 m és távol), valamint Wagner-Gyürkés Viktória (1500 és 3000 m) két számban is teljesítette a szintet, de az Eb-n egy számra koncentrálnak. A 13 indulóból kilenc egyéni csúcsot produkált ebben az évben.

A súlylökő Márton Anita féléves kihagyás után idén 18,64 méterig jutott, de úgy vélte, az éremhez 19 métert kell dobni az Eb-n. ? Idei legjobbamat szeretném elérni, az aranyhoz szerintem 19,40-19,50 méter kell majd. Erőnlétileg ott tartok, ahol tavaly ilyenkor, de technikailag kell még javulnom ? fogalmazott a magyar atlétika első világbajnoka.

Az U23-as Európa-bajnok Krizsán Xénia ötpróbában tavaly 6. volt a vb-n, 2017-ben pedig 4. az Eb-n. ? Új egyéni csúcsot szeretnék elérni az Eb-n és az első hatban végezni! ? jelentette ki az MTK atlétája. Hozzátette, hogy nagyon erős lesz a 12 fős mezőny ötpróbában, de százszázalékos állapotban érzi magát.

A magyar indulók

Férfiak (5 fő):
Kazi Tamás (800 m)
Kovács Benjamin (3000 m)
Szabó Dániel (60 m)
Szűcs Valdó (60 m gát)
Vindics Balázs (800 m)

Nők (8 fő):
Kerekes Gréta (60 m gát)
Kozák Luca (60 m gát)
Sorok Klaudia (60 m)
Nádházy Evelin (400 m)
Krizsán Xénia (ötpróba)
Márton Anita (súlylökés)
Nguyen Anasztázia (távolugrás)
Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m)

1 hozzászólás

  1. Márton Anita súlylökőnk idei legjobbjával bronzérmet nyert a Glasgow-i fedett-pályás atlétikai Eb-n. A címvédő békéscsabai versenyző – aki sérülés miatt félévet volt kénytelen kihagyni – 18,05 métert dobott a pénteki selejtezőben, ezt már első dobásával felülmúlta a döntőben, amikor 18,37 méterig lökte a golyót. Ezután 18,25 következett, harmadikra pedig kereken 19 métert ért el – mellyel a 3. helyre lépett előre. A magyar atlétika első világbajnokának utolsó három dobása is 18 méter fölötti volt: 18,68 és 18,45 méter, majd 18,61-gyel zárt. A számot a bolgár Radoslava Mavrodieva nyerte 19,12 méterrel, mindössze egy centiméterrel előzve meg a nagy esélyes német Christina Schwanitzot.

    Amiért jöttem, az sikerült: szerettem volna 19 méter körül lökni és érmet szerezni. Így, hogy sérülésből jöttem vissza, elégedett vagyok! – mondta az M4 Sportonk Márton Anita. A 30 éves versenyző hozzátette: megjósolta hogy nagyon szoros lesz a verseny, az első három helyezett 12 centiméteren belül volt. – Nehéz volt újrakezdeni a sérülés után pszichésen is, ez az érem most nagy lökést ad majd a folytatáshoz – fogalmazott Eperjesi László tanítványa.