ZETApress

hírportál

Irány a szibériai tél!

Universiade 1Esküt tett a 29. Téli Universiadera utazó magyar csapat. 42 magyar sportoló vesz részt a március 2-a szombat és 12-e kedd közötti versenysorozaton ? hangzott el a magyar küldöttség Istentelen fogadalomtételén a Testnevelési Egyetem Athén-termében.

A Himnusz hangjai után prof. dr. Kiss Ádám ? a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke beszédében kiemelte: egyre nagyobb presztízse van az Universiadeknak. ? Az olimpia után az Universiade, vagy ahogy mi hívjuk az egyetemisták olimpiája a legnagyobb multisport esemény a világon. A magyar csapat közel 60 ország 3000 válogatott élsportolójával együtt vesz részt a megmérettetésen. A Téli Universiadekon a magyar csapat eddig összesen 11 érmet szerzett, ezen belül is a téli játékok történetében a 2013-as évben Trentinóban a legtöbbet, ahol Knoch Viktor és Burján Csaba is a rövid-pályás gyors-korcsolya váltó tagjaiként váltak Universiade-bajnokokká. Egyetemistaként alapozták meg ezzel a sportkarrierjüket, majd nyertek olimpiát 2018-ban ? mondta el az elnök.

A Szibéria harmadik legnagyobb városát bemutató rövidfilm levetítése után Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy Krasznojarszk egyetemi és sportközpont, 19 olimpiai és három paralimpiai bajnokot adott. Az orosz nagykövet kiemelte: Krasznojarszk mögött a teljes orosz föderáció áll a 29. Téli Universiade megszervezésekor és lebonyolításakor.

? A március 2-a és 12-e közötti eseményen először szerepel magyar jégkorongcsapat, ez és a nagy létszámú küldöttség is jelzi a téli sportágak erősödését ? mondta Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és -kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki örömét fejezte ki, hogy egyre több oktatási intézmény tanulói indulnak a kis olimpián, ugyanis ezúttal 18 egyetem hallgatói képviselik a magyar színeket. Beszédében kitért arra is, hogy a nyári sportágak mellett a téli sportok is egyre népszerűbbek Magyarországon.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora szerint a TE a jövőben az Universiade-válogatottak központjává válhat. ? Mindannyiunk reménye, hogy Magyarországon a felsőoktatásban rang legyen egyetemi sportolónak lenni! Sportolónak, aki fémjelzi az adott sportágat, egyben képviseli az egyetemet, főiskolát! ? mondta Mocsai Lajos rektor.

Universiade 2Krasznojarszkban biatlon, jégkorong, jégtánc, műkorcsolya, rövid-pályás gyors-korcsolya és sí-tájfutás sportágakban indulnak magyar egyetemisták ? mondta el dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, az Unviersiadera utazó 64 fő csapat vezetője. Az olimpiai faluba szúró-vágóeszközöket, valamint alkoholt és dohányterméket tilos bevinni! A felsorolásban a kábítószer nem szerepelt, hiszen ez amúgy is a doppinglistán van.

Az eskü szövegét Csiki Attila jégkorongozó mondta el a versenyzők, bírók és a küldöttség többi tagja előtt, de senki sem tette hozzá, hogy Isten engem úgy segítsen! (A 2014-es Vasutasnapon hallottam hasonlót, erről idekattintva olvashatunk.) Végezetül Sárfalvi Péter és az 1966-os 4. Sestriere-i Téli Universiaden aranyérmes Mató Edit ? Csanádi Károly jégtánc-páros átadta az Universiade zászlaját Kis Ádámnak, a MEFS elnökének. A Gaudeamus igitur eléneklése után a most kiosztott formaruhákban fotózták az utazókat. A 29. Téli Universiadera a jégkorongozók február 25-én, a többiek 27-én indulnak Ferihegyről, hogy moszkvai (seremetyjevói) átszállás után 2 nap alatt jussanak el a -20 fokos szibériai télbe. A hokisok március 1-jén Japán ellen kezdenek, míg az ünnepélyes megnyitó 2-án szombaton lesz

Szóljon hozzá!