ZETApress

hírportál

Egy erős nő portréja

Hatalmas nemzetközi szakmai sikert ért el Csisztu Zsuzsa, aki évtizedek óta elismert helyet foglal el a férfiak uralta sportújságírói világban ? tudatta Benkovich Adrienn, a Presston PR asszisztense. Díjazott cikke idekattintva olvasható.

A napokban Lausanne-ban lezajlott díjkiosztó gálán Best Colour Piece, azaz Színes portré kategóriában a világ ötödik legjobb cikkének választották a Presztízs Sport-magazinba készült portréját, amelyet Szabó Kati korábbi négyszeres tornász világbajnokról írt. A hatalmas tekintélyű nemzetközi zsűri 119 ország, nyolc kategóriában meghirdetett 1273 pályaműve közé, Magyarországról 21 nevezés érkezett. Éppen ezért hatalmas eredmény, hogy Csisztu Zsuzsa magyar nyelven készült írása és annak angol fordítása képes volt ilyen szinten megérinteni a zsűritagokat.

? Imádtam ezt az írást! Őszinte volt és megható, ugyanakkor minden szava valódi emlékeken alapult, s olyan szerző tollából készült, aki tökéletesen és mélyen ismeri belülről a sportvilágot és az embereket ? nyilatkozta Donna de Varona, a 11 fős nemzetközi zsűri egyik elismert tagja, korábbi olimpiai bajnok, világcsúcstartó amerikai úszónő, aki már 17 évesen az amerikai ABC televíziós társaság első, és máig leghíresebb sporttelevíziós műsorvezető-nője volt.

Zsuzsa cikkében ? amelyik Egy erős nő címmel jelent meg ? megismerhetjük Szabó Kati korábbi négyszeres tornász világbajnok nagyon emberi, ugyanakkor fájdalmas emlékekkel teli oldalát. Mesél a Romániában töltött megbecsületlen évekről, majd Franciaországba való meneküléséről, ahol immár 25 éve él nagyon szerény körülmények között. De a valódi pokol akkor várt rá, amikor 96-ban elveszítette első kisfiát.

Zsuzsa empátiája, műfajismerete és őszinte, anyai, női érzései olyan erővel jelennek meg a cikkben, ami nagy elismerésre talált a világ legnagyobb hírügynökségei, az AP, Reuters, AFP és számos más szervezetet képviselő zsűritagok körében. Az is hatalmas elismerés, hogy Csisztu Zsuzsa írásával olyan külföldi kollégákat is maga mögé utasított, mint például a BBC Sports, a tekintélyes olasz La Gazetta Dello Sport, vagy épp az amerikai ESPN újságírói.

? Azt hiszem ez a portré hatalmas inspiráció számomra a jövőben is. Abban az értelemben, hogy érdemes mélyen és őszintén beszélgetni a riportalanyainkkal, mert akkor várhat őszinteséget az ember. A közelmúltban megjelent könyvem, a Kisgyerek, kisgond. Ez valami vicc? című kötet is azt igazolja, hogy egy nő, egy anya képes lehet arra, hogy miközben imádja a családját, addig rajongva szeresse a hivatását is. Hatalmas öröm, hogy ezt a szakmaszeretetet és minőségi munkát világszinten is elismerték. Remélem ezzel sok fiatal nőt ispirálhatok akár az újságírásban, akár a civil életben ? mondta zárásként Zsuzsa.

Szóljon hozzá!