ZETApress

hírportál

Bram Chardon a csúcson

Bram Chardon nyert Budapesten, holland siker lipicai lovakkal. Lyon (FRA, november 4-e) és Stuttgart (GER, november 11-e) és Maastricht (NED, november 18-a) után december 1-2-án Budapesten rendezték a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) Négyesfogathajtó Fedeles Világkupa (FEI Driving World Cup) 3. fordulóját.

A szabadtéri versenyeken gyűjtött pontok alapján a világ 10 legeredményesebb négyesfogat-hajtója nevezhetett a kilenc helyszínen megrendezésre kerülő versenysorozatra; közülük a hat legjobb kerül a 2019. február 10-i Bordeaux-i döntőbe. Fotóink a Lovasshow.hu felvételei.

A Papp László Budapest Sportarénában a két holland: Ijsbrand és fia, Bram CHARDON (23 világbajnoki győzelemmel), a svájci Jérôme VOUTAZ, a belga Glenn GEERTS és DOBROVITZ József mérkőzött. Fia: ifj. DOBROVITZ József szabad-kártyával indult. A négy külföldi hajtó az Amerikai Egyesült Államokban rendezett idei Négyesfogathajtó Világbajnokságon is startolt. A hajtók tehát friss formákkal éreztek. Ijsbrand CHARDON Lyonban, Jérôme VOUTAZ Stuttgartban nyert, ahol DOBROVITZ József 3. lett.

A versenyszabályok szerint a kétnapos verseny első napi (december 1-jei) bemelegítő-versenyen a következő napi világkupa forduló indulási sorrendjéért hajtottak. A szombat esti sorsolás alapján fordított sorrendben kétszer teljesítették a pályát. A második kör rövidített volt. Eredmény: 1. Bram Chardon (NED) 238,61; 2.Glenn Geerts (BEL) 244,54; 3. Dobrovitz József (HUN) 261,25; 4. Ijsbrand Chardon 266,12; 5. ifj. Dobrovitz József 273,39; 6. Jerome Voutaz 277,70. Az előfutó mindkét napon a 12 éves Juhász Péter volt.

A Világkupa fordulóban a verseny a pályán eltöltött idő ? másodperc ? és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dőlt el. Egy labda leveréséért 4 másodperc büntetés járt. Sikersportágunk, a fogathajtás szabadtéri versenye három számból ? a díj-, a maraton és az akadályhajtásból ? áll. A fedeles verseny programjából ? a szabadban első számként kiírt, a lovak idomítottságát bemutató ? a díjhajtás kimarad.

A szombaton 12, vasárnap 11 akadályból álló versenypályát Fintha Gábor nemzetközi pályaépítő tervezte. Közülük kettő a maraton-, a többi az akadályhajtásnál használt bójapárokból ? tetejükön labdákból ? álló akadály. A fedeles verseny alapvetően eltér a szabadtéritől. Itt szinte minden más volt: a zárt tér, a fény, a hang, a közönség közelsége különös légkört teremtett.

Mindezekhez ezúttal a csodálatos hajtással jelentkező holland Bram Chardon gyors, robbanékony, a fény- és hangjátékoktól ? tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől ? nem félő, jó idegzetű lipicai lovaival, kimagasló teljesítménnyel nyerte. A felfokozott hangulatú budapesti fedeles világkupa forduló verseny izgalmas, látványos, pergő, közönségszórakoztató versenyt hozott. Az első és az utolsó hajtó között csupán pár másodperc döntött.

A végső megmérettetésbe már csak a legjobb három került, eredmények a hivatalos jegyzőkönyv szerint: 1. Bram Chardon (NED ? a fiú) 131,57; 2. Jerome Voutaz (SUI) 137,57; 3. Dobrovitz József (HUN ? az apa) 152,87; 4. Glen Geerts (BEL), 5.Ijsbrand Chardon (NED ? az apa), 6. Ifj Dobrovitz József (HUN ? a fiú). A négyesfogatok versenye előtt mindkét napon a Suttogók című kétfelvonásos másfél órás lovasshow-t láthattuk.

Szóljon hozzá!