ZETApress

hírportál

Fut a színház 2018-ban

Fut a színház 20188. évadához érkezett a Budapest Sportiroda (BSI) Fut a színház programja, amely hagyományosan a SPAR Budapest Maraton? Fesztiválon hívja versenyre a budapesti és vidéki színházak, színházi fesztiválok, művészek, színházi szakemberek, a teljes színházi szakma csapatait.

Az Európában is egyedülálló speciális sporteseményen 2011-ben 8 csapat versengett ebben a kategóriában, idén 28 színházi csapat futott. Az októberi futófesztivál mindkét napján vártuk sportos művészeinket: szombaton a 4×2 km-es SPAR Váltóban, vasárnap pedig a klasszikus maratoni táv 4 fős stafétáján indulhattak. Azaz két felvonást kínáltunk színészeinknek, színházi csapatainknak a világot jelentő aszfalton.

A 2011-es kezdetektől velünk futnak a Nemzeti Táncszínház és a Kolibri Színház csapatai de sokszoros résztvevőnk az Operaház, a József Attila Színház, a CENTRAL Színház a Nemzeti Színház is. A nyolc év abszolút győztesei a Kolibri Színház (2011.), az Operaház (2012., 2016., 2017., 2018.) és a Vígszínház (2013., 2014., 2015.) Az idei verseny résztvevői:

A 8 csapatot kiállító Magyar Állami Operaház futói között dr. Főző Virág főigazgató helyettes mellett szinte az összes zenés színházi szakma képviselői szerepeltek: énekesek, muzsikusok, a különféle ?tárak” szakemberi, a szervezés, vagy az értékesítés munkatársai. A legjobb eredményt az Operaház statiszta fiúk 1. csapata érte el, megnyerve a Fut a színház staféták versenyét. Időeredményük (3:09:24) a színházi versenyt is magába foglaló Tolle UHT Maratonstaféta 1120 célba ért csapata között is az abszolút 23. helyre röpítette őket!

A Nemzeti Színház 3 váltója megosztozott a szombati és a vasárnapi versenynapon, a 4×2 km-es Váltót megnyerték fiatal színészei: Vas Judit Gigi, Berettyón Sándor, Berettyón Nándor és Szép Domán. Vasárnap pedig mások mellett Bakos-Kiss Gábor, Katona Kinga, Mátyássy Bence képviselte a Nemzetit.

A Centrál Színház csapatát az egyébként is rendszeres futó Puskás Tamás, tulajdonos-igazgató szervezte, de a vegyes csapatok 2. helyéhez sokat hozzátett színész kollégája Ódor Kristóf és világosítójuk Friedrich Gergely is. A díjkiosztó ünnepséget befogadó MŰPA két váltóval szerepelt a vasárnapi versenyben, soraiban mások mellett az intézmény gazdasági vezérigazgató helyettese és produkciós igazgatója.

A Nemzeti Táncszínház munkatársaiból verbuvált mindkét napi váltónak tagja volt Ertl Péter igazgató. A József Attila Színház váltójában a színészek közül Török Anna, Zöld Csaba, Chajnóczki Balázs futott. A Kolibri Színház 4 művésze: Bárdi Gergő, Fehér Dániel, Bodnár Zoltán és Megyes Melinda hagyományosan jól szerepeltek. Első ízben nevezett az Örkény Színház, váltójukban két művészük Epres Attila és Kókai Tünde is futott.

HBO népszerű, Aranyélet sorozat stafétáját Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs színészek mellett a Mátyássy Áron rendező és Marosi Gábor operatőr alkották. Lévay Viktória színésznő a Játékszín szombati és vasárnapi csapatának is tagja volt. Vele futott a színészek közül Földes Eszter, Puskás Peti és Nagy Balázs. Először versenyeztek a Maladype Színház fiatal színészei: Dőry Brigitta, Tankó Erika, Bartha Lóránd, Fekete Róbert.

Az Új Színház Orosz Csenge és Szilvási Judit színésznők mellett ügyelőjük és művészeti titkáruk alkotta női váltóval indult. A Honvéd Férfikar énekesei ismét együtt futottak velünk. A Budapest Bábszínházát most a művészeti ügykezelés munkatársai képviselték. Az alternatív, nem kőszínházi színházi műhelyek, művészeti csoportok talán legfontosabb fővárosi bázisa a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház munkatársai is velünk tartottak.

A Színészmúzeum csapata is futott versenyünkön, soraikban Szabó Attila igazgatóhelyettessel. A színházi csapatok jótékonysági nevezési díját, ami idén 640 ezer forint volt, most is a Bajor Gizi Színészmúzeumnak ajánlotta fel a versenyt szervező BSI. Ennek jelképes átadására szintén a MŰPA-ban került sor ma délután.

2019-ben is várják a színházak és muzsikusok csapatait! Május 19-én a 24. ALDI Női Futógálán ? Színésznők rajthoz 4 x 2 km-es váltóban! Szeptember 8-án a 34. Wizz Air Budapert Félmaraton Trión ? Papageno Varázsfutoda Kupa muzsikusoknak! Szeptember 28-29-én a 34. SPAR Budapest Maraton?Fesztiválon ? Fut a színház szombaton 4 x 2 km-es váltóban, vasárnap maratonstaféta 4 x 9-12 km-es váltóban.

Szóljon hozzá!