ZETApress

hírportál

Jól kezdtünk a győri Eb-n

Pupp Réka ezüstérmesPupp Réka ezüstérmes lett tegnap a győri U23-as Európa-bajnokságon! A Győrben zajló U23-as Judo Eb első versenynapján Pupp Réka sikerének örülhettünk: az Atomerőmű SE judósa ezüstérmet szerzett az 52 kilogrammos súlycsoportban. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Pupp Réka volt az első kiemelt az 52 kilogrammosok között, s ezzel ő lett az egyetlen a súlycsoportban, akinek az első fordulóban nem volt ellenfele. Így rögtön a legjobb négy közé jutásért mérkőzhetett, s kevesebb mint három perc alatt ipponnal le is győzte román ellenfelét ? tudatta Gombkötő Roland, Magyar Judo Szövetség Médiabizottság. Az elődöntőben az orosz Plotnyikova alaposan megdolgoztatta Hangyási László és Braun Ákos tanítványát, Pupp Réka végül az aranypontos hosszabbításban fojtással döntötte el a mérkőzést, pályafutása során másodszor jutott be az U23-as Európa-bajnokság fináléjába. Két évvel ezelőtt Tel-Avivban ? még a 48 kilogrammosok között ? ezüstérmes lett.

Győrben az izraeli Temelkovával csapott össze az aranyért. Riválisa is letette már a névjegyét a felnőttek között, tavaly Grand Prix-viadalt tudott nyerni Taskentben. De nem először döntőztek ők ketten együtt: öt esztendővel korábban a hollandiai EYOF fináléjában Pupp Réka volt a jobb. Azóta kétszer találkoztak, a júliusi zágrábi GP-n Temelkova, a bakui világbajnokságon a magyar lány győzött. A felek ezúttal is nagyon kiegyenlített küzdelmet vívtak. A négy perc során csak a huszonkét éves magyar lány neve mellé került egy intést, következhetett a hosszabbítás. A ráadásban Temelkova koncentrált jobban, egy jó indítással kicsikart egy vazarit, s ezzel megszerezte a kontinensbajnoki címet. Pupp Réka a dobogó második fokára állhatott, ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetésnél.

Réka ebben a korosztályban két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött, valamennyi utánpótlás korcsoportot tekintve pedig már nyolc kontinensbajnoki éremnél tart! ? Tudtam, hogy az izraeli lány a két kabátujjat próbálja lefogni, ezt nem akartam hagyni neki. A világbajnokságon sikerült jól megoldani ezt a feladatot, azóta nyilván ő is felkészült belőlem. Mit szépítsem, győzni akartam, ez volt az utolsó U23-as Európa-bajnokságom? ? mondta könnyes szemmel az Európa-bajnoki ezüstérmes, aki előtt szombattól már nagyobb célok lebegnek: immár csak ?felnőttként? a 2020-as tokiói olimpiai indulás jogát igyekszik kiharcolni.

Pupp Rékán kívül öt versenyző képviselte a magyar színeket a 23 évnél fiatalabbak részére megrendezett Európa-bajnokság első versenynapján. A nyitány jól sikerült az 57 kilogrammos Kovács Kitti számára, a BHSE judósa az azeri Zayirovát győzte le ipponnal. A következő akadályt azonban már nem sikerült átugrani: az ukrán Szkora elleni összecsapás hosszabbításban dőlt el, sajnos nem a mi javunkra.

Az Özbas Szofi betegsége miatt az utolsó pillanatban beugró ifjúsági világbajnokot, Varga Brigittát (57 kg, KSI SE) grúz versenyző ütötte el a továbbjutástól, akárcsak a 66 kilogrammosok között induló Cseh Márkot (Kecskeméti JC). Boros Bence (66 kg, Kaposvári JK) német judóssal szemben maradt alul, Kopasz Fanni (52 kg, Szegedi JSE) pedig súlycsoportjának egyik legjobbját kapta a sorsolásnál, végül egy vazarival kapott ki a már fent is említett izraeli Temelkovától.

Ma négy súlycsoport küzdelmeivel folytatódik az U23-as Európa-bajnokság a győri Audi Arénában, a kontinensbajnokság második napján négy judosunkért szoríthatunk: tatamira lép a kétszeres U23-as Európa-bajnok Gercsák Szabina, a felnőtt Ek-harmadik Lőrinc Renáta, az ifjúsági vb-bronzérmes Tóth Benedek és a felnőtt Európa-kupa bronzérmes Gőz Roland.

Szóljon hozzá!